Дайвер виявив на дні Дніпра “вітання від батьки Махна” – затоплений ешелон

Дата: 29.08.2016
Автор:

Водолаз-інструктор Юрій Батаєв занурився на глибину в 48 метрів в районі зруйнованого Кичкаського залізничного моста. Занурення і виявлені на глибині знахідки часів Олександрівська дайвер зняв на відео і опублікував його на своєму каналі в «Youtube».

Про це повідомляє Перший Запорізький канал.

Опора Кичкаського залізничного мосту розташована неподалік від греблі ДніпроГЕС і порту ім. Леніна. З початком громадянської війни Кичкаський залізничний міст мав стратегічне значення – по ньому перевозилися війська і боєприпаси, поранених і медикаменти, а також різну техніку. Полотно мосту кілька разів підривали білогвардійці, які відходили на правобережжя під натиском Червоної Армії. Однак найсерйозніших руйнувань міст зазнав під час відступу махновців з Олександрівська у 1920 році.

«У момент підриву моста анархістами Махна, на мості перебував ешелон з медикаментами і боєприпасами, який і був затоплений разом з фрагментом моста. На глибині 55 метрів мною було виявлено та ідентифіковано проліт мосту і частини затопленого ешелону. Мінімальна глибина, на якій знаходяться останки катастрофи становить 48 метрів», – розповів водолаз.

Після краху міст був відновлений і експлуатувався аж до завершення будівництва ДніпроГЕСу. Після закінчення будівництва Дніпрогесу та нових металевих мостів через острів Хортиця, потреба в Кичкаському залізничному мості відпала. До того ж він потрапляв в зону затоплення в верхньому б’єфі греблі і заважав судноплавству і тому був демонтований.

Зараз максимальна глибина річки Дніпро в районі спорудження моста становить 58 метрів.

Кичкаський міст був побудований у вигляді арки, перекинутої через річку Дніпро. Відстань між опорами арки становила 190 м. Міст був 2-ярусний. На верхньому ярусі і була прокладена двоколійна залізнична магістраль.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру