На Одещині встановили пам’ятний знак у місці таборування запорожців Петра Калнишевського

Дата: 13.07.2016
Автор:

 На Одещині у місці, де 1770 року стояли табором запорожці кошового отамана Петра Калнишевського, встановлено пам’ятний знак і відновлено козацьку криницю. Зроблено це 12 липня, в день “іменин” Петра Калнишевського – славетного отамана, який після знищення Запорозької Січі московитами чверть століття провів у застінках каземату на Соловках…

Про цю подію на своїй сторінці у Фейсбуці повідомляє полковник українського козацтва Сергій Гуцалюк, отаман «Чорноморського Гайдамацького З’єднання»:

“У 2011 році паном професором Тарасом Гончаруком було підготовлено до видання наукове дослідження “Петро Калнишевський та Хаджибей-Одеса” , ми з нашими гайдамаками знайшли кошти на видання . Тоді наше козацьке товариство Чорноморське Гайдамацьке З’єднання, вело судовий процес проти Одеської міськради , яка відмовилась ставити пам’ятник Калнишевському в Одесі – до речі, цей процес ми виграли , бо міськрада прийняла все ж таки рішення що колись, але пам’ятник останньому кошовому таки да, буде…

І ось на початку весни цього року ми вели роботу по підготовці обласного етапу гри “Сокіл-Джура”-2016 , під час якої я познайомився з головою Березівської РДА Генадієм Заболотним. Пана Генадія вразила наукова інформація про пряме та безпосереднє відношення видатної постаті української історії до Березівщини . Тепер маємо гарний результат , завдяки злагодженій роботі команди Генадія Заболотного Одещина отримала цікаву історичну памятку та туристичну родзинку – пам’ятний знак Петру Калишевському  на місці козацького запорожського табору 1770 року, котра вчора на березі Тилигулу була урочисто відкрита головою Одеської обласної адміністрації Михайлом Саакашвілі у присутності великої кількості людей. Фактично створено пам’ятку історії та культури нашого народу.

P.S. Дуже є символічним що місцевими мешканцями відновлено і занедбану криницю , котра стоїть там ще з тих козацьких часів. Розчищено джерело пам’яті…”

Підготував Петро ДОБРО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру