У боях на Донбасі загинув оперний співак, який проміняв славу в Парижі на бої у “зоні АТО”

Дата: 29.06.2016
Автор:

Вранці 29 червня Україна втратила свого славетного сина, оперного співака Василя Сліпака. Бійця АТО “Міфа”. Тобто “Мефістофеля”. Українця, львів’янина і парижанина.

Він загинув у районі Дебальцевого, в бою.

“Відбивали атаку сепарів, за участю арти, військової техніки. Василь загинув від кулі снайпера, із автоматом в руках”, – розповів журналісту depo.ua командир Василя Олександр із позивним “Друг Подолянин”.

Василь був кулеметником. В нього залишилися батьки і старший брат. Чи були діти, дружина чи кохана дівчина, Олександр не знає.

В 1994 році на міжнародному конкурсі у Франції 20-річний студент Львівської консерваторії Василь Сліпак отримав гран-прі, а в 96-му підписав контракт з “Опера Бастилія”. Партію чотирьох дияволів з опери Оффенбаха “Казки Гофмана” він співав так, що глядачі прозвали його Мефістофелем.

А ось арія “Тореадор”, за виконання якої Василь отримав приз “Найкращий чоловічий виступ” на міжнародному фестивалі оперних співаків в Армеле.

Василь жив у Франції, зробив чудову карьєру, але від Батьківщини це його не віддалило. Коли почався Майдан, він, не маючи можливості поїхати в Україну (в нього був підписаний контракт з оперою), влаштовував акції на підтримку України у Франції. Паризькі українці на підтримку Майдану збиралися біля фонтана Сан-Мішель – там, де колись було вбито Симона Петлюру.

Василь пишався першим волонтерським успіхом – “Фордом”, купленим для “Правого сектору” на кошти від однієї паризької маніфестації.

Пишався, але вважав, що цього замало. Проживши 19 років у Франції, він полишив зіркове європейське життя и приїхав захищати свою Батьківщину.

Так Василь виглядав під час роботи в опері, у Парижі. Доглянутий чоловік із аристократичною блідістю та доглянутим волоссям.

А таким він став на Донбасі і тільки на згадку про сцену обрав собі позивний “Мефістофель”. Хоча і його для зручності скоротили до “Міфа”… Бо “Мефістофель” дуже довго кричати у рацію

Воював у складі ДУК “Правий сектор”.

“Все почалося з волонтерства, “ДУК ПС” були перші наші хрещеники, ми їх так називаємо. Ми їм допомагали всією нашою волонтерською організацією “Fraternité Ukrainienne/Українське братство”. Перші, кому ми допомогли був 7-й батальйон “ДУК ПС”, я знав цих людей і так сталося, що я тут, але це міг бути й інший якийсь батальйон. Ось так волонтерство природно переросло в активну участь”, – розповідав “Міф” журналістам.

З минулого літа Василь змінив кілька підрозділів, розповіли depo.ua в головному штабі ДУК ПС. Останнім його підрозділом стала штурмова рота ДУК.

Останні дописи на сторінці Василя Сліпака у “Фейсбуці” – про справи. Збирав гроші для побратимів, бо був не тільки бійцем, а й волонтером.  Шукав 50 чорних беретів. Хто зна, для чого…

www.depo.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру