Місту Русі і Січі повернули назву Олешки

Дата: 20.05.2016
Автор:

Комуністичні топоніми щезли з карти Херсонщини.

Місту Олешки на Херсонщині постановою Верховної Ради України 19 травня нарешті повернули його ім’я, якому більше тисячі років.

Ще 1084 року у літописах вперше згадується Олешшя – головний портово-митний центр на півдні Київської Русі, а у 1711 – 1728 роках гриміла козацька слава Олешківської Січі… Місто позбавили споконвічного славетного імені під час більшовицької влади – лише з 1928 року воно називалося Цюрупинськом – від імені Олександра Цюрупи, організатора «продовольчої диктатури» і ініціатора створення сумнозвісних продзагонів, дії яких спричинили Голодомор в Україні…

Відтепер Олешки – знову Олешки, як і в часи київських князів та кошових отаманів Січі, а назва Цюрупинськ назавжди щезла з карти краю.

Серед інших знакових перейменувань у рамках декомунізації – село у Генічеському районі Херсонщини, назване на честь славетного підрозділу Армії УНР, який відзначився під час визволення Криму від більшовиків.

Ось як про це розповідає  співробітник Інституту національної пам’яті України Павло Подобєд: «Село Гордієнківці (замість окупаційної назви “Шлях Незаможника”) перейменовано  на честь 1-го Кінного полку імені Костя Гордієнка, бійці якого у квітні 1918 року залізницею в напрямку Риково-Новоолексіївка (на цій залізничній гілці розташований населений пункт, який дотепер називався Шлях Незаможника) здійснили десант на Чонгарську переправу. Силами Запорозького корпусу  Армії УНР була проведена Кримська операція – одна з найвидатніших сторінок військової історії новітніх українських збройних сил».

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підкреслив:  «На карті України не буде жодного міста з назвою колишніх катів і тих, хто вбивав наших дідів та прадідів, і наш обов’язок – завершити декомунізацію».

Ярослав ЗВЕНИГОРА

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру