У Києві відбудеться презентація книги “Археологія та рання історія Черкас”

Дата: 19.05.2016
Автор:

25 травня 2016 року в рамках Чотирнадцятої Міжнародної наукової конференції “Церква – наука – суспільство: питання взаємодії” (м. Київ, Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник) відбудеться презентація нової книги Дмитра Куштана і Валерія Ластовського “Археологія та рання історія Черкас” (Київ–Черкаси: Ін-т археології НАН України).

Черкаси – місто з багатовіковою історією. Та, на жаль, її досі ще не розказано. У ХХ – на поч. ХХІ ст. з історії Черкас було видано буквально пару книг, радше брошур, більше популярного, аніж наукового штибу. Те саме стосується й археології міста. Але те, що колись видавалося значним досягненням, тепер вже не може бути взірцем. Крім того, що Черкаси не мають вичерпного опису своєї історії, вона ще й містить багато невідомого, а почасти і міфічного.

Представлена на розсуд Читача книга є фактично першою спробою системного і комплексного аналізу археологічних пам’яток на території Черкас та його околицях, а також висвітлення процесу формування та розвитку міста впродовж ХIV–ХVIII століть.

Книга складається зі вступу, чотирьох розділів та висновків. Перший розділ історіографічний – присвячений історії археологічних досліджень на території м. Черкаси та його околицях. У Другому розділі дана характеристика археологічних пам’яток на території міста, викладена у хронологічному порядку. Третій розділ присвячений з’ясуванню часу виникнення міста та походженню топоніму «Черкаси». І, нарешті, у Четвертому розділі викладена рання історія міста від XIV до кінця XVIII ст., заснована як на даних археології, так і архівних, документальних, іконографічних, картографічних джерелах.

Книжка супроводжується великою кількістю ілюстративного матеріалу, що характеризує матеріальну культуру, побут, озброєння, зовнішній вигляд предків сучасних черкасців. У виді таблиць подано інформацію про відомих за історичними документами державців міста (намісників, старост), черкаських козацьких полковників, історію черкаських замків. У додатках нашої книги містяться найважливіші описи Черкаського замку з люстрацій (ревізій) сер. XVI – кін. XVIII ст., деякі з яких вперше перекладено українською мовою. Верхня хронологічна межа даного дослідження обмежується 1793 роком – часом входження Черкас до складу Російської імперії після Другого поділу Польщі.

Про це повідомляє на своїй сторінці у “Фейсбуці” один зі співавторів книги, Валерій Ластовський.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру