У центрі Києва розкопали частину палацу князя Володимира Великого!

Дата: 17.05.2016
Автор:

Столичні будівельники у центрі міста відкопали частину палацу князя Володимира періоду Київської Русі.

Сенсаційну знахідку виявили під час ремонту сходів на розі вулиці Володимирської та Андріївського узвозу, пише “Сегодня”.

“Будівельники зняли підпірну стінку, щоб її зміцнити, була знайдена і відкрита частина фундаменту південного палацу, побудованого в кінці Х століття! Він зводився одночасно з Десятинною церквою за князя Володимира. Швидше за все, будівля була двоярусною і побудованою з каменю”, – розповів науковий співробітник інституту археології НАН України Віталій Козюба.

Він відзначив, що наразі достеменно невідомо, для чого її використовували, але ймовірно, у цій будівлі приймали гостей та проводили урочистості високого рівня.

Загальна площа палацу була близько 500 кв. м (довжина стін – 40 на 6 м), але збереглося лише 7 м, з них відкрито для перегляду 5 м. Глибина фундаменту – близько метра. За його словами, фундамент палацу – дуже цінний для історії Києва, оскільки об’єкт є найдавнішою кам’яною спорудою періоду Київської Русі у Східній Європі, який можна побачити.

“Мерія і Мінкультури знають про відкриття фундаменту, і зараз вирішується питання про можливість його музеєфікувати. Наприклад, частину можна обробити необхідними речовинами, щоб не руйнувалася, і помістити її під скло. Це могло б стати дуже цікавим об’єктом для туристів”, – сказав Козюба.

Ремонтні роботи, які обійдуться у понад 10 мільйонів гривень, фінансує один з київських меценатів, і він не проти заплатити ще й за музеєфікацію унікального палацу. У скільки обійдеться музеєфікація фундаменту, експерти поки не уточнюють, але, за попередніми підрахунками, коштуватиме це кілька сотень тисяч гривень.

За словами голови громадської організації “Андріївсько-Пейзажна ініціатива” Марини Соловйової, завершити роботи планують наприкінці червня.

Сегодня

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру