Українці і Єгипет: з історії відносин і з таємниць минулого…

Дата: 29.04.2016
Автор:

Українців з однією із найзагадковіших країн Африки з надзвичайно багатою історією пов’язує не лише туризм…

До нашого часу дійшли відомості, що серед мамлюків, місцевих правителів Єгипту, у XVI-XVII століттях були вихідці з України.

Згодом, майже триста років тому, цими краями подорожував відомий український мандрівник з Києва Василь Григорович-Барський, який у 1728 році вісім місяців прожив при дворі александрійського патріарха в Єгипті. Своїми близькосхідними спостереженнями він заклав основи вітчизняного сходознавства.

Сучасна українська орієнталістика була започаткована відомим сходознавцем зі Звенигородки на Черкащині, Агатангелом Кримським – дослідником Корану, ісламу, перекладачем давніх арабських і турецьких текстів, який два роки провів на Близькому Сході.

На початку ХХ сторіччя в Александрії і Хелуані лікувалася і написала збірку поезій „Весна в Єгипті” видатна українська поетеса Леся Українка.

У 1960-70-ті роки українські інженери зробили важливий внесок у розбудову єгипетської економіки, чимало єгипетських студентів закінчили українські вищі навчальні заклади. Спільні моменти в історії українсько-єгипетського спілкування сприяють кращому розумінню між нашими народами і подальшій розбудові двосторонніх відносин.

Державну незалежність України Арабська Республіка Єгипет офіційно визнала наприкінці грудня 1991 р. відповідною заявою Уряду АРЄ. Офіційні дипломатичні відносини з Арабською Республікою Єгипет Україна встановила у січні 1992 р.
Дипломатичне представництво АРЄ в Україні було започатковане у травні 1993 р. В Каїрі i Києві діють посольства України та Єгипту. На сьогодні між нашими державами діє 35 документів міжурядового та міжвідомчого рівня.

У нафтогазовій галузі відбувається успішна реалізація НАК «Нафтогаз України» концесійної угоди з буріння та експлуатації свердловин. Єгипет є країною, в якій Україназдійснює один з найбільших інвестиційних проектів за кордоном. Загальна сума прямих українських інвестицій в економіку Єгипту сягає більше 240 млн дол. США.

Також успішно розвивається українсько-єгипетське науково-технічне співробітництво. У квітні 2007 р. здійснено запуск першого єгипетського штучного супутника «EgyptSat-1»українським ракетним носієм «Дніпро». Через рік, у ході візиту до Каїру Президента України, було відкрито станцію управління супутником, підписано угоду про співробітництво у галузі мирного використання космосу. В навчальних закладах України навчаються єгипетські фахівці, які задіяні у космічній програмі АРЄ.

У сфері культури і освіти протягом останніх років здійснено успішні візити в Україну делегацій єгипетських спеціалістів, дітей та молоді. Співробітництво між Україною та Єгиптом у культурно-гуманітарній сфері здійснюється на основі Угоди між Урядом України і Урядом АРЄ про культурне і науково-технічне співробітництво (22.12.1992 р.), Договору про співпрацю між Приазовським державним технічним університетом (м. Маріуполь) і Таббінським металургійним інститутом (м. Хелван) та інших угод та протоколів у сфері інформації, освіти, туризму тощо.

Українські артисти впродовж багатьох років успішно працюють у Національній Каїрській опері. У грудні 2013 року, під час 8-ї Сесії Міжурядового комітету ЮНЕСКО, Арабська Республіка Єгипет підтримала включення номінації«Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ-ХХІ ст.» до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини людства…

З цікавого: у Європі є всього три піраміди «в єгипетському стилі»: одна з них знаходиться в Італії, а дві – в Україні, у Полтавській області.

Першу, в селі Комендантівка Кобеляцького району, на початку ХХ століття збудував очільник місцевого дворянства, Олександр Бєлєвич – колишній офіцер флоту, якому, очевидно, доводилося бувати в Єгипті. Піраміду зводили протягом 13 років, вона складається з трьох поверхів: підземного, з трьома погребальними камерами, і двома надземними, на першому з яких було обладнано православну молитовну залу, а на другому – дзвіницю. У піраміді було поховано дружину Бєлєвича, а потім і його самого (орієнтовно, у 1915-16 рр). Кажуть, жоден з більшовиків, які поглумилися над похованнями і пірамідою у 1917 році, не дожив навіть до 40 років… Нині до піраміди звідусіль їдуть паломники – вважається, що перебування у ній протягом 5-7 хвилин допомагає зцілити здоров’я…

Другу піраміду у 1898 році в селі Березова Рудка Пирятинського району збудував нащадок українського дворянського роду Гнат Закревський, для цього спеціально з Африки привозили обтесаний граніт. Біля південного входу стояла статуя Ісіди, приблизно ІІ тис. до н.е., а всередині були давньоєгипетські фрески і цитати з Біблії на стінах. Це був склеп з чотирма нішами, де Гнат Платонович поховав спочатку своїх батьків, а потім і сам тут спочив після того, як помер у 1906 році в єгипетському Каїрі від серцевого приступу. Ця піраміда теж постраждала від більшовиків, які, зокрема, розбили надзвичайно цінну статую Ісіди і викинули останки зі склепу, після чого використовували його як холодильну камеру для колгоспного молока… Проте і ця піраміда уціліла до наших днів, не зважаючи на те, що у 1980-х роках її намагалися, але так і не змогли знести бульдозером.

Так що, коли хтось каже: «Расскажитє, что украінци єщьо і піраміди єгіпєтскіє строілі!», то він не далекий від істини…

Підготував Ярослав ЗВЕНИГОРА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру