Думка експерта: Розрив дипломатичних відносин з Росією буде лише на користь Україні

Дата: 11.03.2016
Автор:

Чи можуть бути дипломатичні відносини з країною-агресором?

Розрив дипломатичних відносин з Росією дозволить Україні захистити свої національні інтереси через посередників, що ніяк не вплине на ефективність переговорів з Москвою. Про це в прямому ефірі Обозревателя заявив колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко, передають Патріоти України.

За його словами, ініціатива розірвати дипломатичні відносини з Росією – не нова і є логічною відповіддю на агресивну політику Кремля. “Це не нова ідея. Я про це говорив після початку російської агресії і окупації Криму. Мені важко пригадати приклади, коли країна-агресор і країна-жертва підтримували дипломатичні відносини, коли вони продовжували економічні відносини. Вони торгують і, ніби як, воюють. Навіть з точки зору елементарної логіки, щось тут не дуже склеюється”, – зазначив дипломат.

Таку інертність з боку України Володимир Огризко пояснив “гібридними часом”. “Ми живемо в гібридний час. У нас гібридне мислення, гібридні люди, гібридні рішення. У нас немає політичної волі. Ми маємо досі угоду від 1997 року про стратегічне партнерство з Росією. Але навряд чи можемо називати один одного стратегічними партнерами. Ми, скоріше, стратегічні вороги. Чи маємо ми хоч якийсь позитивний результат від участі в якихось органах СНД, якими керують з Москви? – Ні. Значить, це потрібно припиняти. На жаль, гібридність призводить до такого результату. У нас війна, а ми її називаємо АТО, він ворог, а ми його називаємо нашим стратегічним партнером. Намагаємося інтегруватися в Європейський союз, а залишаємося в СНД – клубі тоталітарних режимів”, – сказав дипломат.

На думку Огризка, потрібно припиняти цю “гібридність” і починати відстоювати свої національні інтереси. “Ми не перші і не останні, де мирні відносини між країнами перериваються війною. Але дипломатія давно знайшла способи підтримки відносин через треті країни. У 2008 році Росія вчинила акт агресії щодо Грузії. Дипломатичні відносини були розірвані, Грузія вийшла з СНД. Але між країнами зберігається контакт. Обидві сторони домовилися, що інтереси їх представлятимуть дипломати зі Швейцарії. Іноді можна почути, що розірвавши дипломатичні відносини, ми не зможемо захищати українських громадян у Росії. Але розрив дипломатичних відносин не означає автоматичний розрив консульських”, – поділився думкою дипломат .

Він підкреслив, що навіть збереження дипломатичних відносин не допомагає Україні захистити своїх співгромадян, як приклад він назвав ситуацію з українцями, яких утримують в Росії, Надію Савченко та Олега Сенцова.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру