75-річчя “Поліської Січі” пропонується відзначити на державному рівні

Дата: 19.02.2016
Автор:
Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2016 році». Однак у документі не передбачено відзначення на державному рівні 75-ї річниці створення УПА «Поліська Січ» та гідного вшанування пам’яті її засновника Тараса Бульби-Боровця.
Нагадаємо, з цією ініціативою до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України звернувся голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук. Зокрема у листі йшлося, що в час, коли Україна веде запеклу боротьбу за суверенітет та територіальну цілісність, важливо пам’ятати про героїв, які боролися за незалежність нашої держави у минулому. Одним з таких героїв є Тарас Бульба-Боровець, який 28 червня 1941 року видав наказ про створення повстанських загонів. Саме цю дату й вважають днем народження УПА «Поліська Січ».Разом з тим, голова Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук отримав листа від Українського інституту національної пам’яті, у якому зокрема йдеться, що Комітет з питань культури і духовності Верховної Ради України прийняв рішення виключити зі списку пам’ятних дат і ювілеїв, які у 2016 році відзначатимуться на державному рівні, 75-ту річницю заснування УПА «Поліська Січ».

Парламентарі також відмовились включити до Постанови відзначення 75-тої річниці з дня проголошення Акту відновлення Української держави, яке відбулося 30 червня 1941 року у Львові.

За словами голови Рівненської обласної ради, він ініціюватиме повторне звернення депутатського корпусу до Президента, Парламенту та Уряду, щоб 75-ту річницю з дня створення УПА «Поліська Січ» таки відзначили на державному рівні.

- Я запевняю, що цьогоріч нам вдасться встановити пам’ятник засновнику УПА «Поліська Січ» Тарасові Бульбі-Боровцю. Адже це людина, яка боролася за Незалежність України — діючи в підпіллі, на чолі повстанської армії, будучи в еміграції. Більше того, у Законі «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» чітко вказано, що бійці УПА «Поліська Січ» визнаються борцями за незалежність України. Тому мене дивує і обурює той факт, що Комітет з питань культури та духовності не включив відзначення 75-ї річниці створення «Поліської Січі» у список пам’ятних дат, які відзначатимуть на державному рівні. Але ми доб’ємося, щоб ця несправедливість була виправлена,— підсумував Володимир Ковальчук.
www.ogo.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру