Всупереч здоровому глузду і декомунізації: у Червоній Слободі на Черкащині вулиці, перейменованій на честь загиблого “айдарівця”, повернули назву Радянська

Дата: 10.02.2016
Автор:

Загиблий боєць "Айдару" Ілля Ідель

Рішенням Черкаського районного суду вулиці Іллі Іделя, що в с. Червона Слобода, повернуто стару назву – Радянська.

 Суддя Олександр Смоляр «на підставі свого внутрішнього переконання» та керуючись “доказами порушення процедури перейменування вулиць”, задовольнив позов до сільради й скасував перейменування вулиці Радянської на вулицю Іллі Іделя.

Нагадаємо, доброволець батальйону «Айдар», випускник Червонослобідської школи №1 Ілля Ідель отримав смертельне поранення в боях під Щастям Луганської області й помер 30 серпня 2014 року. 21 серпня 2015 року, вже після прийняття закону про декомунізацію, Червонослобідська сільська рада вирішила назвати на честь свого земляка вулицю Радянську. Але частина депутатів і жителів села виступали проти перейменування. За їхніми словами, це «потягне для жителів села додаткові витрати». Ці люди запросили до села матір Іллі, яка живе в Києві, й вона з якихось причин сказала, що також проти перейменування вулиці.

Діяльність ініціативної групи, яка відстоювала стару назву, тодішній сільський голова Микола Котко називає маячнею.

– Здавалося б, кожен має розуміти, що якби добровольці не стримали натиск ворога, він був би не лише в Криму і Донбасі, але і в Одесі, Харкові а то й у Черкасах, – каже Микола Васильович. – Але дехто не хоче дослухатися й до цих аргументів.

Одна із активісток повернення вулиці старої назви, нинішній секретар сільради Юлія Околічна, перед перейменуванням наполягала на тому, що в селі є більш важливі проблеми, ніж перейменування вулиць. Але після рішення сільради вона, вочевидь, змінила свою думку й стала наполягати на зворотному перейменуванні. Тепер Юлія Анатоліївна наголошує на тому, що перейменування вулиці не погодили з родичами загиблого.

– Орган місцевого самоврядування (сільрада, – ред.) тоді не повідомив маму Іллі Іделя про те, що вулицю буде перейменовано, – каже пані Околічна. – Ви розумієте, що були порушені права людини?.. Є процедура зміни (назви вулиці, – ред.)? На той момент краще б сільська рада виділила кошти на встановлення пам’ятника… Замість того, щоб допомогти батькам, дружині, дитині загиблого, наша сільська рада тоді вирішила прославитися й просто перейменувати вулицю.

На переконання Юлії Околічної, перед перейменуванням потрібно збирати збори жителів вулиці і радитися з ними. Що ж до особистості Іллі Іделя, то до неї в активістки немає ніяких застережень. На запитання журналіста, як планується перейменувати вулицю в рамках закону про декомунізацію (адже це все-таки необхідно зробити), секретар сільради відповіла, що, коли потепліє, буде проведено збори жителів селян, на яких жителі вулиць висловлять свої думки, і вже відповідно до них проводитимуться зміни.

Тим часом, нинішній сільський голова Зінаїда Михайленко не вважає повернення старої назви логічним кроком.

– Цій ініціативній групі ніщо не подобається, – каже Зінаїда Миколаївна. – Вони до думки людей не прислухаються – багато людей вже й документи переоформили (на нову назву вулиці, – ред.) Нехай би вже була ця назва! Хлопець усе ж таки загинув за Україну. Хай би була назва на його честь, хіба ж це погана назва! Ні, ініціативній групі не сподобалося – вони подали в суд і перейменували назад…

www.procherk.info

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру