На Рівненщині вшанували бійців УПА і провідника Клима Савура

Дата: 07.02.2016
Автор:

Сьогодні, 7 лютого, в урочищі Лісничівка, що біля селища Оржів на Рівненщині, відзначили 71-шу річницю з дня загибелі Клима Савура (Дмитра Клячківського) та двох його побратимів – Богдана Куницького і Михайла Колосюка.

Віддати шану герою приїхали місцеві жителі, архиєпископ Рівненський і Острозький Іларіон, рівненські активісти, депутати та представники націоналістичих сил.

Вшанування пам’яті провідника УПА розпочав архиєпископ Іларіон. Під час панахиди молились не лише за Клима Савура та його побратимів. Згадали усіх, хто боровся за незалежність України свого часу – козаків, упівців, учасників АТО.

Коротко про подвиги Дмитра Клячківського та його останній бій розповів місцевий історик Володимир Борейко. “10 лютого чотири тисячі солдат НКВС оточили кільцем територію навколо Оржівських хуторів і шукали Клима Савура… 12 лютого вийшли на його слід. У чагарнику помітили трьох осіб. У результаті переслідування всіх трьох вбили. З’ясували, що один з них – це Клим Савур. Особи двох інших встановили пізніше”.

Трагічну смерть Клима Савура історик назвав не інакше як зрадою. Адже командир повстанців “Рудий” під час допитів, які проводив нарком внутрішніх справ Тимофій Строкач, не витримав і розповів, що мав зустрітись з Климом Савуром на Оржівських хуторах.

Небайдужі рівненчани прийшли в цей день до місця загибелі провідника УПА, щоб віддати шану Дмитрові Клячківському.

Недалеко від місця, де вбили Клима Савура, минулого року встановили пам’ятний хрест. Сьогодні тут в честь загиблих лунали пісні у виконанні народних ансамблів та виконавців.

www.rivne1.tv

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру