Уряд затвердив перелік офіційних заходів до Дня соборності України

Дата: 18.01.2016
Автор:

У День соборності України 22 січня 2016 року в Києві пройдуть урочистості за участю керівництва держави, представників центральних та місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, народних депутатів, учасників антитерористичної операції, представників української діаспори, громадських об’єднань і релігійних організацій, діячів науки і культури.

Відповідний план заходів затверджено розпорядженням Кабінету міністрів України №3-р.

Крім того, 22 січня у столиці та регіонах планується покладання квітів до пам’ятників, пам’ятних знаків та місць поховань видатних діячів Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, борців за незалежність України у XX столітті, загиблих учасників Революції Гідності і антитерористичної операції. У навчальних закладах, закладах культури і військових частинах планується проведення тематичних заходів.

МЗС доручено провести із закордонними дипломатичними установами України заходи, пов’язані з Днем соборності, “зокрема, за участю представників української громадськості за кордоном”.

Також план передбачає виготовлення і трансляцію циклів тематичних теле- і радіопередач, а також проведення інформаційних, науково-просвітницьких, культурно-мистецьких та інших тематичних заходів.

У листопаді 2014 року Порошенко підписав указ про щорічне відзначення 22 січня Дня соборності України. У 2011-2013 рр. в Україні цей день відзначався як День соборності та свободи. Вперше День соборності був встановлений у 1999 році указом другого президента Леоніда Кучми, враховуючи політичне й історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР у 1919 році для створення єдиної соборної української держави.

22 січня 1919 року на Софійській площі Києва було оголошено про Акт злуки (возз’єднання) УНР і ЗУНР, проголошених на населених українцями територіях Російської та Австро-Угорської імперій. На його підставі ЗУНР входила до УНР як західна область УНР. Проте внаслідок складної міжнародної і внутрішньої ситуації возз’єднання українських держав не було втілене у життя, і їхні адміністративні органи продовжували діяти незалежно. В Україні громадськість вперше широко відзначила день возз’єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1990 року, коли люди утворили багатокілометрові живі ланцюги між містами, зокрема між Києвом і Львовом.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру