Розпочалася екранізація “Століття Якова” – роману, в якому вся українська історія ХХ століття

Дата: 28.12.2015
Автор:

В Україні почали екранізувати роман «Століття Якова». “Століття Якова” стане першим в лінійці спеціальних телевізійних проектів, присвячених новітній історії України.

Днями “1+1 Продакшн” на замовлення каналу “1+1″ розпочав виробництво 4-серійної костюмованої історичної драми “Століття Якова”, за мотивами однойменного роману лауреата престижної премії “Коронація слова” українського письменника Володимира Лиса. Це історія людини, яка проти своєї волі була втягнута в історичні конфлікти.

Роман «Століття Якова» опублікований в 2010 році. Це своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована катастрофами XX століття.

У сюжетному плані дія роману відбувається мовби в трьох площинах — протягом останнього столітнього року поліського селянина Якова з села Загорєни, за п’ять років до того, коли він рятує наркоманку Оленку, яка забрела в його село, і впродовж майже цілого двадцятого століття. Дитяче кохання, викрадення коханої, що стала чужою нареченою, служба у Війську Польському, кохання до польської шляхтянки, війна з німцями, полон і знову війна, велика і особиста трагічна українсько-польська різанина, драматичні повоєнні події. Селянин усе столітнє життя мешкає у своїй старій хаті на Волині, чекає листа від нещодавно порятованої ним Оленки і приїзду на столітній ювілей сина Артема.

Дії картини розгортаються в період з моменту закінчення Першої світової війни і до наших днів. Сценаристом драми “Століття Якова” став Андрій Кокотюха, режисером-постановником виступив Бата Недич, оператором-постановником – Ігор Іванов, художником-постановником – Сергій Бржестовський, а художником по костюмах – Ірина Гергель.

Кадр зі зйомок фільму

“В Україні зараз дуже високий попит на все, що пов’язано з нашою історією, особливо ХХ століття. Це обумовлено тим, що проблеми, які зараз вирують в Україні, беруть початок не з часів Запорізької Січі, Київської Русі або язичництва – ми боремося з тими проблемами, які зароджувалися саме у ХХ столітті”, – говорить сценарист Андрій Кокотюха.

“Однією з визначних рис літературного процесу в Україні є художнє переосмислення вирішальних історичних подій. “Століття Якова” – це перша з екранізацій сучасних українських творів, запланованих каналом “1+1” на наступний рік. Лауреат “Коронації слова”, роман Володимира Лиса, дає можливість оцінити тріщини і розломи в історії України ХХ століття очима простого волинського селянина, довгожителя Якова Меха. “У його долі – війни, полон і втрата близьких, але її головний підсумок – збереження людяності і здатності любити”, – говорить Олена Васильєва, головний продюсер фільмів і серіалів каналу” 1+1″.

“Цікаво й те, що головний герой драми – не відомий полководець, політик чи письменник. Це звичайний волинський селянин Яків, який час від часу опиняється у критичних ситуаціях і повинен виходити із зони власного комфорту, робити важливий вибір і займати конкретну позицію. Це актуально зараз для багатьох українців”, – додав сценарист.

Роль Якова зіграють одразу два українських актори: у зрілому віці – Станіслав Боклан (зірка одного з найкращих українських фільмів останніх років «Поводир»), а в юності – Роман Луцький.

У драмі також зіграють Людмила Загорська, Олег Примогенов, Андрій Самінін, Наталя Доля, Олександр Печериця і Ганна Топчій, а також переможець дитячого талант-шоу “Маленькі гіганти” Женя Лебедин. За словами генерального продюсера “1+1 Продакшн” Вікторії Лєзіної, продюсерська група проекту активно працює над тим, щоб фільм став подією на українському телебаченні. Побачити україномовну історичну драму глядачі телеканалу “1+1″ зможуть вже навесні 2016 року.

Нагадаємо, в Україні також починають знімати фільм за історичним романом Андрія Кокотюхи «Червоний».

www.lovelylife.in.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру