Україна може “торпедувати” статус Росії як члена Радбезу ООН

Дата: 04.11.2015
Автор:

Зала Радбезу ООН

Україна може оскаржити статус Росії, як постійного члена Ради Безпеки ООН і нанести ефективний удар по дипломатичних позиціях Москви. 

Таку думку висловив в ході круглого столу “Реформування Ради Безпеки ООН і позиція України” аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євген Ярошенко, повідомляє видання “Апостроф”. Відзначається, що дипломатичний клуб МЦПД виступив організатором заходу.

“У 1991 році Російська Федерація стала членом ООН після заяви генерального секретаря цієї організації, в якому говорилося, що саме Росія буде правонаступницею СРСР в Раді Безпеки ООН. Україна не визнає правонаступництво Росії, тому, звернувшись до арбітражу ООН, вона може його оскаржити, пославшись на ст. 96 Статуту ООН”, – заявив експерт. “В історії вже був прецедент, коли в 1971 році КНР замінила Китайську республіку в ООН”, – додав він.

У ході круглого столу Ярошенко також озвучив коло інших завдань, які, на думку експертів МЦПД, повинна поставити собі українська дипломатія для роботи в ООН. Серед стратегічних питань аналітики виділяють ініціативу з просування ідеї поступової трансформації ООН в якийсь глобальний уряд. “Через 70 років після свого створення ООН повинна приймати на себе функцію глобального уряду. Комітети-комісії повинні виносити НЕ рекомендаційні рішення, а обов’язкові, примусові, невиконання яких тягло б на міжнародні санкції”, – розповів Ярошенко.

Крім того, Україна повинна педалювати ідею розширення складу Радбезу ООН, при цьому не торкаючись поки питання кількості постійних членів. “Києву треба сконцентруватися на збільшенні кількості непостійних членів Ради Безпеки. Вони будуть відбиратися за кількома критеріями, наприклад, за розміром фінансових внесків, участі в миротворчій діяльності ООН”, – пояснив експерт. Згідно розробкам МЦПД, в Радбез повинні входити не 15 країн, як сьогодні, а 25, з яких 10 будуть обиратися на дворічний термін, а ті, які показують велику активність – на чотири роки з можливістю переобрання.

“Крім того, потрібно виробити план поетапного скасування права вето, рухаючись до принципу суверенної рівності великих і малих народів, як зафіксовано в Статуті ООН”, – додав Ярошенко. На думку голови правління МЦПД Василя Філіпчука, Києву необхідно стати гравцем в ООН. “Ми не повинні чекати пропозицій від великих країн. Ми не повинні бути предметом, навколо якого йдуть ігри. Навпаки, треба проявляти ініціативу, пропонуючи власне бачення того, що потрібно робити в рамках ООН, з самої ООН і по захисту наших інтересів в цій організації “, – зазначив експерт.

http://patrioty.org.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру