У Черкасах згадали середньовічну державу Хмельницького

Дата: 13.10.2015
Автор:

         Знаних в Україні та за її межами  науковців, політичних діячів зібрали у Черкасах Х ювілейні Всеукраїнські історичні читання «Українська козацька держава: витоки та шляхи історичного розвитку». Одним із співорганізаторів читань став Третій Президент України Віктор Ющенко.

Традиційні козацькі читання відбулися у Черкаському національному університеті, що носить ім’я великого гетьмана.  Присвятили їх 420-й річниці від дня народження Богдана Хмельницького. Учасниками конференції стали директор Інституту історії України НАН України, академік НАН України В.А. Смолій, науковці з Польщі, Києва та інших міст України, викладачі та студенти Черкаського національного .

Тема Української козацької держави, що постала на карті Європи в середині ХVІІ ст., посідає в дослідженні історії української державності одне з провідних місць. Ще у квітні 1991 р. науковці Черкаського педінституту спільно з Інститутом історії НАН України вперше в Україні провели історичні читання «Українська козацька держава: витоки та шляхи історичного розвитку». Відтоді цей науковий захід став постійним.

Цьогоріч учасників конференції привітали ректор Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького Олександр Черевко, заступник голови Черкаської ОДА Віталій Коваль та почесний директор громадської організації «Польський дім Чигиринщини» Мечислав Дуркалець. Виступив і  Третій Президент України Віктор Ющенко.

Звертаючись до учасників читань, Віктор Андрійович наголосив, що такі заходи необхідні, бо це якраз те, що додає українцям величі, самооцінки.

“Говорячи про нашу середньовічну державу — державу Хмельницького — ми формуємо національне усвідомлення, якого нам дуже часто бракує. Скромна оцінка своїх звитяг  проявляється навіть у тому, як ми святкуємо день народження своєї держави. Ми кажемо, що нам 24 роки, а поряд з цим проводимо конференцію про державу Хмельницького. Так нам 24 чи 370? А коли ми згадаємо князя Володимира, Ярослава Мудрого, княгині Ольги, Аскольда, Діра, то постає питання  – скільки нам років як державі? –  говорить Віктор Андрійович.

Він переконаний, що наша дезінтеграція, внутрішня неєдність і неідентичність — це найбільші наша слабина.

“Все, що нас роз’єднує, додає сили Путіну. Зверніть увагу, що Путін ходить там, де менше ідентичного, де чужа мова, де ненаша церква, пам’ятники ненашим героям, де ненаші газет і телебачення, де нема українського духу,   а паспорт лишиться єдиним документом, який може підтвердити, що ми є українці. Цю слабину бачить ворог. І проблема не в тому, що є Путін як окупант, а в тому, яку велику внутрінаціональну роботу нам  треба зробити. Сам тому я як Президент приходив із політикою національного відродження”, – сказав Ющенко.

Сніжана ЛИСЕНКО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру