Презентовано книгу Андрія Кравця “Генерал Момот: наш МІФ” – про легендарного командира українських прикордонників

Дата: 20.08.2015
Автор:

В Оршанецькому навчальному центрі Держприкордонслужби журналіст Андрій Кравець презентував книгу “Генерал Момот: наш МІФ” – у день, коли легендарному Ігорю Момоту мало б виповнитися 50 років.

“Ігор би святкував цей день на повну. Він у цей день завжди намагався зібрати всіх друзів, які давно не бачились. Був життєрадісним… Минув рік, а говорити про нього досі важко, – зазначила на початку презентації дружина Ігоря Момота Надія. – У назві ви бачите слово МІФ – тобто Момот Ігор Федорович. Це щось нероздільне було. Він завжди читав міфи, історичні книги – його улюблені були. А тепер в історію увійшов він…”

Поки що вийшли лише сигнальні примірники книги. Автор забрав їх із друкарні вночі, аби встигнути до пам’ятної дати. Друк видання профінансував голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

“У кожної людини в житті є знаковий герой. У мене це Момот. Для мене Ігор залишаєтсья прикладом у житті, як треба любити свою Батьківщину, – сказав очільник області. – Згадувати про Ігоря Момота – це та пам’ять, яка необхідна для підтримки духу, патріотизму. Ці книги надійдуть у школи, університети. Безумовно, також на передову”.

Видання поділене на дві частини: текстову та фотографічну. Суперобкладинку та ілюстрації для книги створила полячка Беата Куркуль.

Також книга має закладку у вигляді прикордонного стовпчика. На ній вказана дата народження Ігоря Момота.

“Тут мали бути цифри 1107 – та межа, якою завершилось життя Ігоря Федоровича. Потім подумав про те, що тут має бути 1808. Тому що межа є, до якої його не було: до 18 серпня 1965 року. А сказати, після якої дати його не стало, неможна, тому що він залишається у нашій пам’яті”, – сказав автор книги Андрій Кравець.

За його словами, формат книги обирався як такий, що є найзручнішим для фронту. Видання розраховане на те, щоб його читати за один день.

“Ігор Момот не любив кабінетних генералів, називав їх паркетними. Він сам казав, що запах портянок йому звичніший, ніж офісних парфумів. Жив у наметі, як усі. Воював, як усі. У нього не було кращого місця для сну чи кращої зброї. Був прикладом”, – охарактеризував Ігоря Момота Андрій Кравець.

Нагадаємо, Ігор Момот загинув у ніч на 11 липня. На той час він був заступником начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

www.vikka.ua

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру