Російські археологи знайшли знак влади Києва над окраїнами його держави – землями сучасної РФ

Дата: 19.07.2015
Автор:

На жаль, знайдено лише половину підвіски, тож визначити точно, якому саме з київських князів належав цей тризуб, неможливо...

Підвіску Х-ХІ століття з тризубом, особистим знаком одного з київських князів Рюриковичів виявили археологи під час обстеження городища Клещина біля Плещеєва озера в околицях Переславля-Залеського в Ярославській області.

Вчені стверджують, що підвіска доволі рідкісна (всього вченим відомо трохи більше 50 таких знаків) служила символом князівської влади і підтверджувала повноваження його пред’явника.

- Знахідка трапецієподібної металевої підвіски з княжим знаком у вигляді тризуба свідчить, що нові центри розселення, які складалися на північному сході Русі, вже наприкінці Х-ХІ століть контролювалися князівською владою, – розповів керівник експедиції академік Ніколай Макаров , директор Інституту археології РАН. – Оскільки нам дісталася тільки половина підвіски, визначити, якому саме князю належав цей знак, не можна, але можна вважати, що це тризуб Володимира, Ярослава або когось із їхніх найближчих родичів, які княжили в Х-ХІ століттях.

Оскільки вченим дісталася тільки половина підвіски, визначити точно, якому саме князю належав це знак, не можна.
Знаки князів династії Рюриковичів в ті століття містилися на монетах, кераміці. Часто ці знаки мали форму тризуба – таку форму мали знаки князя Володимира Святославича і Ярослава Мудрого, а на початку ХХ століття тризуб Володимира був запропонований Михайлом Грушевським в якості герба Незалежної України.

Панорама місцевості на Ярославщині, де знайдено підвіску з княжим тризубом Києва

До речі, розкопки на стародавньому городищі Клещина біля Плещеєва озера були розпочаті ще в ХІХ столітті, проте це давньоруське поселення досі залишається малодослідженим пам’ятником. Навесні цього року експедиція Інституту археології виявила під час обстеження великого середньовічного поселення, яке примикає до Клещині, безліч артефактів: середньовічну кераміку, уламки арабських монет, деталі вагів, навершя руків’я нагайки у вигляді голови хижого птаха, накладку для кінської збруї, натільні хрести.

За матеріалами kp.ru

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру