Українські блогери готують судовий позов на Facebook за проросійську цензуру

Дата: 08.06.2015
Автор:

Популярні українські дописувачі «Facebook» оголосили, що збираються подати на соцмережу до котрогось із українських судів.

 Про це на прес-конференції у Києві повідомили п’ятеро відомих у соцмережі українців, серед яких депутат Ради Борислав Береза (понад 120 тисяч читачів), журналіст Юрій Бутусов (135 тисяч) і літератор Андрій Бондар (20 тисяч), пише «ВВС-Україна».

Мета – не так отримати матеріальне відшкодування від репутаційних втрат, як надати справі розголосу і привернути увагу самого «Facebook» і міжнародних ЗМІ до проблеми «кремлівських тролів».

«Справа в принципі, – пояснив завдання судового позову Андрій Бондар, якого навесні забанили за вірш про «Чё там у хох лов». – Facebook завдає нам репутаційної шкоди, так само ми можемо і мусимо завдати йому цих втрат. Бо коли така велика соціальна мережа є знаряддям цензури, зокрема російської, це скандал. Ну ось ми і скандалимо».

У прес-службі Facebook, куди звернулася ВВС Україна, не стали коментувати ідею з судом.

Андрій Гук, партнер юридичної фірми «Анте», каже, що шанси на розгляд справи в Україні є. Свій позов блогери планують обґрунтувати, спираючись на український закон про міжнародне приватне право.

«Якщо ви споживаєте послугу без комерційної мети, і якщо ви є громадянином України і послугу вам надає іноземний елемент, у цьому випадку «Facebook», то ви маєте право свої споживацькі права захищати в українському суді», – пояснює юрист.

«Можливо, це буде наше легендарне українське ноу-хау: Печерський районний суд, який може скасувати все, аж до рішення ООН, нарешті стане на захисті наших прав», – додає Гук. І пояснює: Печерський суд – це образно. Куди саме подавати скаргу, блогери ще не вирішили.

Формальна підстава для скарги – завдання шкоди діловій репутації. Правник пояснює, що кожен із позивачів веде активну діяльність он-лайн, має тисячі підписників, і коли його відлучають від соцмережі навіть на кілька днів, його ділова репутація зазнає втрат.

«Основна мета – мати процес, який приверне увагу до цього питання, і нема різниці, де його робити», – розповідає пан Гук.

Паралельно блогери планують скаржитися в обидва офіси Facebook і навіть готують петицію до Державного департаменту США, підкріплюючи її свідченнями потерпілих.

Нагадаємо, з упередженим ставленням у соцмережі українці стикнулись з розвитком російської агресії в Україні, зокрема, під бан підтрапляють проукраїнські пости та сторінки.

Через це українці попросили засновника «Facebook» Марка Цукерберга створити українську адміністрацію в мережі.

Прохання відкрити український офіс у тому числі перепостив і президент України Петро Порошенко.

www.vgolos.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру