Верховна Рада прийняла Закон про правовий статус тих, хто боровся за Волю України – починаючи від 1917 року

Дата: 09.04.2015
Автор:

Верховна Рада ухвалила закон про правовий статус та вшанування пам’яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті.

Як передає Укрінформ, відповідне рішення підтримав 271 народний депутат.

Закон визнає борцями за незалежність України у ХХ столітті осіб, які брали участь в усіх формах політичної, збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Зокрема, ст. 1 цього закону визначено, що борцями за незалежність визнаються особи, які працювали в органах влади Української Народної Республіки, включаючи Українську Центральну Раду, уряд Української Народної Республіки в екзилі. Також борцями за незалежність України визнаються особи, які належали до органів влади Української Держави (Гетьманату), органів Західно-Української Народної Республіки, Східно-Лемківської та Гуцульської Республіки, Карпатської України.

Закон визнає борцями за незалежність України у ХХ столітті й повстанські, партизанські загони, які діяли на території України у 1917-1930 роках, і метою діяльності яких були боротьба та здобуття, захист або відновлення незалежності України, серед яких ОУН, УПА, УВО та ін.

Окрім того, такими борцями за незалежність визнані військові, безпекові, інші мілітарні, воєнізовані або парамілітарні формування та частини вищезазначених органів, а також особи, які належали до Українських січових стрільців, Української Галицької Армії, Повстанчої армії України, Організації народної оборони «Карпатська Січ».

Цей документ авторства Юрія Шухевича надає спеціальний статус, соціальні гарантії та пільги усім військовим та підпільним українським організаціям ХХ століття. Щоправда які саме їм пільги надаються, у законі не прописано.

www.vistkar.com

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру