На телеканалі “Запоріжжя” стартує нова авторська програма – “Козацька звитяга”

Дата: 28.03.2015
Автор:

“Козацька звитяга” – авторська програма Валентина Терлецького, журналіста, телеведучого , відомого українського письменника і музиканта. Програма стартує 5 квітня на телеканалі «Запоріжжя». Це патріотичний проект, щотижневий тележурнал про історію та сучасність запорозького козацтва, націлений розкрити таємничі сторінки історії України. Програма має три рубрики – “Історія”, “Сучасність” і “Спас”. Цікавинки і несподіванки з історії українського і запорозького козацтва, сучасні герої-козаки, давня система самозбереження, навики виживання за козацькими традиціями, які демонструватиме сам автор передачі разом з майстрами. Буде цікаво, корисно, пізнавально і патріотично! 

Відбулися перші зйомки рубрики «Спас» програми «Козацька звитяга». Перші синці, розтягнення м`язу ( яке ж без цього тренування) – і величезне задоволення від передчуття чогось незвичайного і цікавого.
Ведучий і автор програми Валентин Терлецький за 36 уроків пройде повну підготовку в козацькій традиції бойового мистецтва “Спас”. Другим ведучим і вчителем є президент ВГО “Всеукраїнська федерація “Спас” Олександр Притула, який в процесі зйомок циклу передач розповість історію бойового звичаю Спас в середньовіччі і сучасності, навчить Валентина Терлецького всім різновидам “Спасу”. Наприкінці навчання його чекає посвята в бойовий звичай «Спас» на Хортиці.
Глядачів чекає захоплююча подорож у світ бойового мистецтва козаків і можливість навіть дечому навчитись з таких відео уроків. Попереду багато цікавого – бойовий гопак, бій з козацьким ножем, козацькою довбнею, списом, цепом, нагайкою, характерництво, лава на лаву.

Козаки – еліта України. Це тема першого випуску передачі «Козацька звитяга» у рубриці “Історія”.

Вища освіта, знання декількох іноземних мов, вміння вести диспути на будь-які теми від філософії та мистецтва до науки й дипломатії, активна громадянська позиція, і, врешті, бездоганне володіння всіма типами зброї. І самовіддане служіння громаді. Саме такою була українська еліта 16, 17 і 18 століть. Козацька еліта. Її століттями знищували через заборону мови та культури, через цькування традицій та звичаїв, через асиміляцію. Російські царі, комуністи, олігархи…
Але саме зараз ми можемо спостерігати відродження рушійної сили українського суспільства і в Україні, і в колисці козацтва – на Запоріжжі.

Перший герой рубрики “Сучасність” у першому випуску програми «Козацька звитяга» Ігор Синепольський – голова ради старійшин козацтва Запоріжжя та області, депутат Верховної Ради козацтва України. Має великі колекції козацької зброї і інших цікавих речей вдома і багато цікавих знань в голові. Дуже активна людина, незважаючи на поважний вік. Але мова не про нього самого, а про його мрію. Мрію створити в Україні козацький шляхетний колегіум, де б виховувались в козацькій традиції з малечку справжні офіцери і патріоти України. Знайдене приміщення. Є величезна підтримка і в Україні, і в діаспорі. Всі готові допомогти… окрім запорізької влади.
Ось такий вийде гостросоціальний сюжет. Докладніше – у першому випуску програми.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру