У Слов’янську на Донбасі відкрилася історична виставка «Спротив геноциду»

Дата: 19.03.2015
Автор:

18 березня 2015 р. у стінах Донбаського державного педагогічного університету відкрилася виставка “Спротив геноциду”. Експозиція спростовує міф про те, що нібито українські селяни не боролися з більшовицькими грабіжниками напередодні та під час Голодомору.

Історики представили погляд на Голодомор 1932–1933 років з обох сторін геноциду: є копії звітів ҐПУ, уривки з таємного листування і закритих циркулярів влади, а також – листи і щоденники свідків. Фотографії селян-керівників повстань, вилученої зброї, протоколи їх допитів свідчать: опір був не одиничний, а масовий, і тривав роками.

Виставка документально ілюструє факт, що в 1932 році 56% повстань в СРСР припадали на Україну. Україна була центром спротиву комуністичному тоталітарному режиму і Голодомор 1932–1933 років спеціально організували, щоби ліквідувати цей опір, винищивши значну частину українського народу.

Відкриття виставки відбулося за сприяння Українського інституту національної пам’яті в рамках заходів, що організовані Службою безпеки України до 24-ї річниці з дня її створення. У заході взяли участь представники Служби безпеки України, місцевої влади, керівництво Донбаського державного педагогічного університету та громадськість.

На відкритті в. о. міського голови, секретар Слов’янської міської ради Олег Зонтов наголосив: «Національна пам’ять має формуватися спільно на засадах відкритості та правдивості. Сьогодні особливо важливим є розвінчання міфів радянського періоду, привернення уваги молодого покоління Донеччини до об’єктивного сприйняття власної історії та культурної спадщини».

Полковник СБУ Валерій Удовиченко, презентуючи виставку, звернув увагу присутніх на документи, які переконливо демонструють те, що український народ не сприймав покірно наругу радянської влади, люди підіймали збройні повстання й опір терору голодом та репресіям згасав лише зі зникненням фізичних сил через відсутність хліба та інших продуктів харчування.

«Представники російської політичної еліти знову використовують ленінські механізми у реалізації агресивних дій щодо України. Сьогоднішня російська агресія опирається на носіїв радянської ідентичності, яких найбільше залишилося саме у містах Донбасу», – зазначив В. Удовиченко.

Разом із виставкою було презентовано підбірку з 34-ох видань з історії України, українського визвольного руху, які були передані у фонди бібліотеки Донбаського державного педагогічного університету.

Виставка «Спротив геноциду» була створена у 2014 р. Українським інститутом національної пам’яті спільно з Громадським комітетом із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду, Галузевим державним архівом Служби безпеки України та Центром досліджень визвольного руху.

www.cdvr.org.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру