Дмитро Павличко: “Війна Москви проти України триває 500 років – від часу, коли наші козаки разом з поляками, білорусами і литовцями розгромили московитів під Оршею”

Дата: 04.03.2015
Автор:

Війна Москви проти Української держави та українського народу триває вже понад 500 років. Про це заявив український поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч Дмитро Павличко під час “круглого столу” в Укрінформі.

“Війна з Росією йде від Івана Грозного, коли він 80-тисячну московську кавалерію відправив на Волинь. Під Оршею Костянтин Острозький, маючи меншу кількість воїнів, розгромив цю кавалерію. І цьому минуло вже понад 500 років. І треба також пам’ятати про війну, яка велася Петром Першим проти Мазепи”, – сказав він.

Громадсько-політичний діяч наголосив, що, водночас, російська історіографія цього не визнає, викривляючи події по відношенню до України: “Ніколи російська історіографія не вказала на те, що колись була російсько-українська війна або навіть російсько-козацька війна”.

Павличко також переконаний, що Україні зараз має не йти на жодні поступки Росії та її територіальні претензії. Протистояти російські агресії слід за допомогою “загальноукраїнської мобілізації”.

Голова ВУТ “Просвіта” ім. Тараса Шевченка, народний депутат Україні І-VІ скликань Павло Мовчан також переконаний, що Росія веде проти України дуже давню війну. “Столітня війна з Росією, яка триває з моменту Крутів. Я не можу пригадати жодного історичного моменту, коли б не нищили Україну – чи це були дисидентські рухи, чи коли розправлялися у 1939 році, чи коли винищували Кубань, Голодомори. Усі роки нашого так званого спільного проживання з північним сусідом – це була суцільна війна і суцільний геноцид”, – заявив він.

У свою чергу народний депутат І-ІV і VІ скликань Іван Заєць наголосив, що війна Росії проти України століттями втілювалася у формі “гуманітарної агресії”, яка покликана змінити саме національну ідентичність українського народу.

“Гуманітарна агресія спрямована на те, щоб зробити Україну без українців, ментально без українців. Вона спрямована на те, щоб посіяти розбрат всередині українського суспільства, щоб посіяти зерна сепаратизму, що ми сьогодні і бачимо”, – заявив він.

Укрінформ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру