Нацбанк увів у обіг три різновиди пам’ятних монет серії “Героям Майдану”

Дата: 20.02.2015
Автор:

Національний банк України увів у обіг з 18 лютого 2015 року три пам’ятні монети номіналом 5 гривень кожна – “Євромайдан”,  “Революція гідності” та “Небесна сотня”  серії   “Героям Майдану”, яка увічнює пам’ять полеглих і  події, що  відбулися в Україні протягом листопада 2013 року – лютого 2014 року та  увійшли в історію як Революція гідності.

Монети виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування –  “спеціальний  анциркулейтед”, маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм,  тираж – по    50 000 штук.  Гурт  монет  рифлений. Монети виготовлено з використанням технології тамподруку.

Пам’ятна монета “Євромайдан” присвячена протестним акціям, що відбулися в Україні і були наповнені прагненням до змін, європейського напряму розвитку нашої держави.

На аверсі монети на рельєфному тлі, стилізованому під прапор, що розвивається, розміщено: угорі напис УКРАЇНА, ліворуч від якого – малий Державний Герб України; номінал 5/ГРИВЕНЬ та рік карбування монети 2015 (ліворуч); логотип Монетного двору Національного банку України (унизу);  у центрі,  у квадраті, утвореному з напису – цитати зі  статті 5 Конституції України: НОСІЄМ СУВЕРЕНІТЕТУ/І ЄДИНИМ ДЖЕРЕЛОМ/ВЛАДИ В УКРАЇНІ/Є НАРОД, зображено фрагмент віча.

На реверсі монети розміщено  символічну композицію:  на тлі прапора Європейського Союзу  рука, стиснута в кулак, тримає Державний  Прапор України (прапори зображено з використанням тамподруку), ліворуч напис ЄВРОМАЙДАН.

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптори: Святослав Іваненко, Роман Чайковський.

Пам’ятна монета “Революція гідності” присвячена громадянській мужності і патріотизму, які виявили громадяни України всіх національностей, прагнучи розвивати та зміцнювати демократичну державу, конституційні засади демократії, права і свободи людини.

На аверсі монети на дзеркальному тлі дзвона розміщено: угорі  напис –  УКРАЇНА, під яким  зображено учасника подій; на рельєфному тлі монети у вигляді полум’я розміщено: малий Державний Герб України (праворуч) та  номінал 5/ГРИВЕНЬ, рік карбування монети 2015,  логотип Монетного двору Національного банку України (ліворуч).

На реверсі монети зображено композицію у формі хреста: один із фрагментів подій – силове протистояння (використано тамподрук), угорі стилізований напис –  РЕВОЛЮЦІЯ/ГІДНОСТІ.

Художники:  Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптор – Святослав Іваненко.

Пам’ятна монета “Небесна Сотня” присвячена пам’яті героїв, які стали символом гідності, кожен з яких здійснив особистий подвиг, повставши проти насилля та несправедливості,  віддавши найцінніше – своє життя за нову відроджену Україну.

На аверсі монети розміщено: на тлі бруківки угорі напис УКРАЇНА, під яким – малий Державний Герб України; розкладені на бруківці гвоздики, що символізують пролиту кров героїв, напис ГЕРОЇ/НЕ ВМИРАЮТЬ!, на дзеркальному тлі ліворуч – номінал 5/ГРИВЕНЬ і рік карбування монети 2015; праворуч – логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено композицію: унизу свічки, полум’я яких    піднімається вгору на тлі синьо-жовтого (використано тамподрук) Державного Прапора України і символізує душі героїв, угорі на дзеркальному тлі стилізований  напис –  НЕБЕСНА/СОТНЯ.

Художники:  Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Скульптори: Володимир Атаманчук, Роман Чайковський.

Пам’ятні монети є дійсними платіжними  засобами України та обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

З питань придбання монети звертатись до Управління Національного банку України у Черкаській області (вул. О.Дашковича, 23, м. Черкаси) та в інших обласних відділеннях Нацбанку.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру