10 лютого – 120 років від дня народження Вільгельма Габсбурга з імператорської родини Австрії, який став Bасилем Вишиваним і вірним сином українського народу…

Дата: 10.02.2015
Автор:

Сьогодні виповнилося 120 років від дня народження ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурга, більш відомого в українській традиції як Василь Вишиваний.
Вільгельм Франц був шостою і наймолодшою дитиною в родині Марії Терези і Карла Стефана Габсбургів-Лотаринзьких, які були частиною австрійського імператорського роду. Він доводився праправнуком імператору Леопольду ІІ і троюрідним племінником Францу Йосифу І.
У період, коли родина замешкала у маєтку в м. Живець (Західна Галичина) Вільгельм дізнається про українців, подорожує по Гуцульщині.
Після закінчення в лютому 1915 р. військової академії, він у званні лейтенанта був відправлений до 13-го полку уланів австрійської армії, де більшість вояків походили із Золочівщини. У цьому середовищі Вільгельм вивчає українську мову, цікавиться історією, захоплюється культурою та традиціями українців. Один із солдатів подарував йому вишиту сорочку, яку той охоче одягав, за що його назвали у полку Василем Вишиваним.
Навесні 1918 р. Вільгельма Габсбурга призначено командиром південної армійської групи австрійського війська, до якої входив і курінь Українських січових стрільців.
У 1919 р. Вишиваний-Габсбург став полковником армії Української Народної Республіки та співробітником відділу закордонних зв’язків Міністерства військових справ УНР. Після поразки Української революції він опиняється в Відні, бере участь у житті української діаспори, публікує збірку віршів українською мовою «Минають дні» (1921). Напередодні і в часі Другої світової війни Василь Вишиваний підтримує контакти з середовищем ОУН.
26 серпня 1947 р. Вільгельма Габсбурга було заарештовано у Відні радянською контррозвідкою СМЕРШ, а в кінці листопада переправлено до Києва, де ув’язнено в Лук’янівській тюрмі. 18 серпня 1948 р. він помирає в тюремній лікарні. Точне місце захоронення досі невідоме…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру