У львівській «Тюрмі на Лонцького» вшанують українських жінок-героїнь

Дата: 01.02.2015
Автор:

Чим різняться емансипаційні рухи в Україні та інших європейських країнах? Чим завдячує український національний рух жіночій активності? Хто уособлює собою жіночу пасіонарність в новітній історії України? – відповіді на це дасть лекція на тему: «Жінки в боротьбі за Україну»у кінолекторії другого поверху Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького».

1 лютого, неділя 13:00

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького»

м. Львів, вул. С. Бандери, 1,

вхід з вул. К. Брюллова

 

Лютий з ініціативи Ліги українських жінок обрано місяцем українських героїнь тому, що в ньому народилися чи трагічно пішли з життя українські жінки, які залишили після себе славний слід. До таких найталановитіших і наймужніших дочок України належать письменниця Леся Українка, УСС-ка Ґандзя Дмитерко, яка поруч з хорунжою Оленою Степанів, хорунжою Софією Галечко, стрільцями Марією Якимович, Наталкою Гевко, Олею Когут, Юлією Скорубською, Марією Бачинською, Дарією Зілинською стала символом жіночої військової звитяги України, що його теер уособлює Надія Савченко. У цьому ж місяці пішли з життя славні українські патріотки Наталка Винників, Дарія Гнатківська, Олена Антонів, Марія Лаврів, Наталія Шухевич. Також у лютому гестапівці арештували в Києві та замордували в Бабиному Яру письменницю Олену Телігу.

У програмі недільного заходу: лекція та відеопрезентація «Жінки в боротьбі за Україну» Марти Гавришко,  к.і.н., наукової співробітниці Центру досліджень визвольного руху, редакторки наукового журналу «Український визвольний рух», а також перегляд і обговорення історичного документального фільму «Ужма».

“Українські жінки у ХХ столітті почували себе дискримінованими перш за все як українки. Тому особливістю українського жіночого руху у порівнянні з європейськими феміністичними рухами, стало активне включення у боротьбу за українську незалежну державу. Українки швидко опановували мирні, напівмирні та воєнні ролі, розриваючи шаблонні патріархальні уявлення про жінку як виключно берегиню домашнього вогнища. Український визвольний руху у ХХ столітті мав безліч жіночих облич, які ми повинні знати», — вважає дослідниця історії українського жіночого руху Марта Гавришко, котра презентувала своє дослідження на міжнародній науковій конференції в Афінах (Греція).

Прес-служба Центру досліджень Визвольної боротьби

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру