Кримський поет, помираючи, говорив про Україну…

Дата: 16.01.2015
Автор:

Українська література понесла важку втрату – 15 січня в Криму на 73-му році з життя пішов відомий український поет Данило Кононенко, повідомляє «Радіо Свобода». Буквально до останнього подиху Кононенко продовжував роботу не тільки над своїми творами, а й над перекладами білоруських і кримськотатарських авторів.

Данило Андрійович Кононенко народився 1 січня 1942 року в с.Ребедайлівка Кам’янського району Черкаської області. Вищу освіту здобув у Криму. Був одним з організаторів Товариства української мови в Криму, став першим його головою.

Колега і друг, головний редактор єдиної української газети в Криму «Кримська світлиця» Віктор Качула досі не може повірити у втрату. «Я убитий, приголомшений… Це величезна втрата. Це один з наших українських «атлантів» у Криму, на яких український дух тримався», – журиться головний редактор. Він розповідає, що буквально напередодні ще обговорював з Кононенком матеріал, який готувався до друку у свіжому номері газети.

«Він був, як і всі ми, пригнічений тим, що відбувається в Криму і в усій Україні. У нас зараз немає редакції як такої, але коли ми з ним зустрічалися за чашкою кави, то сліз не лили. Він сам намагався не подавати виду, хоча і скребло на душі. «Світлиця» – це його дітище, можна сказати. Він один із засновників газети з 1992 року. Практично жоден номер без нього не обходився. Я його як живого бачу перед собою, жвавого, такого, який інших підбадьорює», – згадує Віктор Качула.

Данило Кононенко довгі роки перебував у Національній спілці письменників України, був заступником голови Кримського республіканського товариства «Україна», членом правління Всекримського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, співпрацював з видавництвами.

За словами директора кримського видавництва «Доля» Валерія Басирова, серед планів поета було видання підсумкової книги, а також намір передати в юнацьку бібліотеку Сімферополя величезну колекцію різних книг з автографами авторів, які йому дарували.

Дослідник історії українського флоту, поет і публіцист Мирослав Мамчак також відгукнувся на смерть поета. «Своєю творчістю Данило Кононенко попри всі негаразди намагався перетворити Крим на велику українську кімнату, де б всім було любо і затишно. Сумуємо…» – написав він на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Данило Андрійович помер від інсульту в лікарні, куди він був госпіталізований напередодні, 14 січня.

«Сьогодні вранці мені зателефонувала його донька і сказала, що його останніми словами були «Бідна моя Україна». Уявіть, як боліла душа у людини, якщо це звучить на смертному одрі», – розповідає Віктор Качула.

Похорон поета відбудеться в суботу 17 січня.

Один з найвідоміших творів Кононенка має назву «Кримським українцям». У вірші є такі рядки:

Земляки мої кримські!

Та ж випряміть плечі

І спини!

З-поміж інших в Криму

Хай і ваші бринять голоси!

Ми ж бо з вами таки

Живемо на землі України!

Ми ж бо ще українці!

Українці

На вічні часи!

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру