УПЦ Московського патріархату через 6 років після Київського патріархату теж визнала святим кошового Запорізької Січі Петра Калнишевського

Дата: 27.12.2014
Автор:

Українська Православна Церква Московського патріархату нарешті теж зарахувала до лику святих останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського.

Про це повідомляє прес-служба УПЦ МП.

“Священний синод від 23 грудня розглянув рапорт голови Синодальної комісії з канонізації святих архієпископа Херсонського і Таврійського Іоанна, на основі чого благословив місцеве прославлення та шанування в межах Запорізької єпархії останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського”, – наголошується в повідомленні.

У прес-службі додали, що були затверджені молитви Калнишевському, його іконописне зображення і день його пам’яті – 31 жовтня за старим стилем і 13 листопада – за новим.

Нагадаємо, Українська православна церква Київського патріархату канонізувала Петра Калнишевського ще в 2008 році. Першу церкву на честь Святого Праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) зведено у Холодному Яру на Черкащині коштом головного редактора “Козацького Краю”, отамана “Вільного Козацтва Холодного Яру” Олега Островського та інших меценатів.

Соловецький монастир

У 1775 році після облоги російським військом Січі 85-річний Калнишевський був заарештований і спочатку утримувався в Москві, у конторі Військової колегії, а потім був відправлений до Соловецького монастиря, де провів близько 28 років у холодній камері розміром 1 на 3 м.

Калнишевського випускали з камери на свіже повітря тільки три рази на рік: в дні свят Різдва, Великодня і Преображення.

Після “помилування” російським імператором Олександром, Калнишевський у віці 110 років, будучи практично сліпим, не захотів повертатися на батьківщину, де вже не мав живим нікого з близьких йому людей і залишився у Словецькому монастирі, де помер через три роки.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру