На Рівненщині хочуть розкопати унікальну криївку з тисячами книг бібліотеки УПА

Дата: 21.12.2014
Автор:

"Кобзар" з криївки-бібліотеки

У літературному музеї Уласа Самчука, що у Рівному, зберігається унікальне видання «Кобзаря», яке читали вояки УПА. Про це повідомляє кореспондент ERVE.UA.

 - Українська повстанська армія мала свої бібліотеки, – розповів рівненський письменник Євген Шморгун. – Крайова бібліотека була в с. Зозів. За селом був горб, а на ньому за рівчаком – криївка, в якій зберігалося більше трьох тисяч книжок. Із тієї бібліотеки пакунками бібліотекар на псевдо Морозенко, житель с. Великий Олексин, направляв книги в усі схрони повстанцям, що читали літературу. Одного пізнього вечора 1948 року оцей бібліотекар виніс під шинеллю цього «Кобзаря», і віддав людям, сказавши: «Ми уже не переможемо, але розумні люди збережуть її. Вона не повинна із нами загинути», – розповів краєзнавець.
Згодом книга потрапила до рівненського письменника Євгена Шморгуна, який зазначає, що цього «Кобзаря» було видано ще за царя й таких книжок залишилося усього декілька на всю Україну.
 Як розповів Євген Шморгун, місцеві жителі знають місце розташування криївки-бібліотеки, й сподівається, що її колись вдасться розкопати.
Наразі унікальний «Кобзар» перебуває в фонді Літературного музею Уласа Самчука.
www.erve.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру