У Києві пройде цикл лекцій на тему “(Не)Відомий Донбас: історичні міфи та культурні реалії”

Дата: 22.10.2014
Автор:

З 23 жовтня по 27 листопада 2014 року відбудеться цикл лекцій «(Не)Відомий Донбас: історичні міфи та культурні реалії», на якій Леся Гасиджак, знавець з етнокультури Донецького регіону, висвітлюватиме цікаві сторінки історії регіону, а також знаходитиме відповіді на багато запитань, які є актуальними для сучасного суспільства.

 Леся Гасиджак (к.і.н., фахівець з етнокультури Донецького регіону) з 23 жовтня 2014 рокупредставляє авторський історико-культурологічний лекторій “(Не)Відомий Донбас: історичні міфи та культурні реалії”, що складатиметься з 6-ти окремих лекцій, пов’язаних однією темою. Партнер лекторію – Літературно-меморіальний музей-квартира П. Г. Тичини.

Ще 5 років тому питання Донбасу не стояло в інформаційному просторі України. Всі знали, де він знаходиться, та знання закінчувались на поняттях “шахтарі”, “вотчина президента” та “найкращий футбольний клуб”. Проте зміни настали несподівано й є досить болючими. Про Донбас не говорить і не пише хіба лінивий, хоча в “дореволюційний час” і науковці, і культуртрегери, і політики всіляко намагалися його оминати, як прийнято робити з гострими кутами.

Що таке Донбас? Цей географічний, історичний та політичний термін є багатозначним, бо в різних випадках під ним маються на увазі або лише Донецька область, або і Донецька і Луганська – в межах сучасного (станом на початок 2014 року) адміністративно-територіального поділу. Хоча етнографічне районування Донбас як такий виключає взагалі, поділяючи вказану територію між українською, практично моноетнічною, Слобожанщиною та строкатим полінаціональним Приазов’ям.

Буття Донбасу визначило його розташування. Протягом двох тисяч років він був ареною для міграції різних етнічних груп і спільнот, він став батьківщиною для багатьох народів, не пов’язаних з Україною, саме тут з’явилися перші іноземні промислові компанії, а радянський період приніс йому особливу “славу” і той статус, носіями якого є ще зо два покоління, котрі живуть на Донбасі й багато в чому визначають його сутність сьогодні.

Але попри все, Донбас залишається українським регіоном, бо засновували і розвивали його завжди саме українці. Це органічна частина України, культура населення якого зазнала найбільшої деформації, трансформації та іноетнічних впливів. Все це й спричинило до започаткування лекторію “(Не)Відомий Донбас”, головним завданням якого є привідкрити завісу історії регіону, зупинитися на чинниках, які формували національну та мовну структуру його населення, ознайомити слухачів з діячами культури, яким дала життя і таланти донецька земля, а також надати відповіді на багато запитань, які є актуальними для сучасного суспільства.

Теми лекцій:
1. Від “Дикого Поля” до Юзівки: як українці освоювали приазовські степи (23 жовтня)
2. Євроінтеграція по-донецьки: індустріальний розвиток регіону та особливості формування міста в ХІХ – на початку ХХ ст. (30 жовтня)
3. Хто і відколи живе на Донбасі: історія та політизація проблеми поліетнічності (6 листопада)
4. “Всесоюзна кочегарка”: як і ким заселявся Донбас у середині ХХ ст. (13 листопада)
5. Шахтарська субкультура в контексті антропології донецького міста (20 листопада)
6. Культурний процес на Донбасі: персоналії та тенденції ХХ ст. (27 листопада)

Курс складається з 6 лекцій тривалістю 1,5 години, які відбуватимуться щочетверга, з 23 жовтня 2014 р.
Початок лекції: о 18.45. Але з 18.30 запрошуємо вас на каву та “живу” класичну музику.

Вартість абонемента на весь курс – 200 грн. Вхідний квиток на окрему лекцію – 50 грн.
Місце проведення: м. Київ, вул. Терещенківська, 5.
Докладніша інформація за тел.: (044) 234 43 27.

Лектор – Леся Гасиджак, к.і.н., етнолог, фахівець з етнокультури Донецького регіону. У 2009 році захистила кандидатську дисертацію на тему “Процеси трансформації етнокультури українців Донеччини наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст”, будучи однією з небагатьох науковців, які зацікавилися темою Донбасу як регіону та його населенням за всі роки незалежної України. Наукові зацікавлення охоплюють традиційну та сучасну культуру українців, професійні субкультури, історію повсякденності, а також процеси і тенденції, що проходять в музейній галузі України. Автор лекторію “Історичне тло літературного процесу”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру