Нацбанк України увів у обіг монету, присвячену 500-річчю перемоги над військом Москви

Дата: 18.10.2014
Автор:

 Національний банк України увів у обіг з 15 жовтня пам’ятну монету номіналом 5 гривень “500-річчя битви під Оршею”, присвячену переможній битві армії Великого князівства Литовського проти війська Московської держави поблизу Орші (нині – територія Білорусі). Про це “Козацькому краю” повідомили у прес–службі Управління Національного банку України у Черкаській області.

Перемога в Оршанській битві 1514 року зупинила наступ військ великого князя московського Василія III і мала велике міжнародне значення. Армія Великого князівства Литовського на чолі з князем Костянтином Острозьким складалася з польських, литовських, українських і білоруських військ.

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості  карбування –  “спеціальний анциркулейтед”, маса – 16,54 г, діаметр – 35,0 мм, тираж – 30 000 штук. Гурт монети –  рифлений.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, праворуч від якого напис УКРАЇНА, під яким рік карбування монети 2014 та номінал – П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ, у центрі – композиція з чотирьох мечів, що символізує військову співдружність чотирьох народів: польського, литовського, білоруського, українського. Місце перетину мечів увінчує стилізований вінок із дубового листя – символ військової слави і звитяги. Праворуч на монеті розміщено логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено символічну композицію битви, в основі якої – стилізовані фрагменти полотна `Битва під Оршею`, створеного невідомим учасником битви, праворуч зображено князя Костянтина Острозького та розміщено стилізовані написи: БИТВА/ПІД/ОРШЕЮ (угорі ліворуч), 500/РОКІВ (унизу праворуч).

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптори: Володимир Дем’яненко, Анатолій Дем’яненко.

Пам’ятні монети є дійсними платіжними засобами України та обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

З питань придбання монети звертатись до Управління Національного банку України у Черкаській області (м.Черкаси, вул. О.Дашковича, 23) та до управлінь Нацбанку в інших обласних центрах України.

 

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру