Що стоїть за заявою КДБ Придністров’я про можливість збройного конфлікту на кордоні з Україною?

Дата: 12.08.2014
Автор:

Комітет держбезпеки (КДБ) самопроголошеної Придністровської республіки заявив, що Україна готує провокацію, щоб втягнути ПМР у війну.

Про це було повідомлено на офіційному сайті відомства.

КДБ заявив, що нібито має “інформацію про наміри націоналістично налаштованих громадян України здійснити збройну провокацію на кордоні Придністров’я з Україною”.

“Планується здійснити напад на місця дислокації прикордонної служби України з території Придністров’я озброєною групою у форменому одязі збройних сил ПМР”, – заявили в КДБ ПМР. – Підсумком цієї провокації може стати збройний конфлікт між Придністров’ям і Україною”.

Як відомо, у РНБО України повідомляли, що в останні дні з території Придністров’я неодноразово в Україну залітали розвідувальні безпілотники. Раніше була інформація, що Росія перекинула до ПМР кілька сотень підготовлених диверсантів.

Cтарший аналітик Інституту світової політики Леонід Літра прокоментував, що означають ці заяви КДБ Придністров’я.

За словами експерта, попереджаючи про можливі провокації, КДБ невизнаної республіки намагається зняти з себе відповідальність за дії, які Росія може здійснити проти України з території Придністров’я.

«На даний момент малоймовірно, що російські сили, що знаходяться в Придністров’ї, і придністровські силовики підуть далі якихось провокацій. Однак, це можливо у разі відкритого збройного конфлікту між Росією і Україною. Тому необхідно звертати більше уваги на даний регіон», – пояснив Літра.

Він також зазначив, що своєю заявою КДБ Придністров’я намагається відвернути увагу від погіршення економічної ситуації у своїй невизнаній світом «державі»: «Не слід забувати, що нещодавно в регіоні скоротили зарплати і робочий день, і це в умовах, коли більшість витрат бере на себе Росія».

«Зараз нам дуже шкода дивитися на ситуацію в Східній Україні ще й тому, що ми розуміємо: там розігрується такий самий сценарій, який був у Придністров’ї», – каже Ігор Мунтяну, посол Республіки Молдова у Вашингтоні. Придністров’я відділилося від Молдови у 1990 році через запущені чутки щодо можливого приєднання Молдови до Румунії. Посол Молдови нагадав, що багато «польових командирів» сепаратистів так званих ДНР та ЛНР раніше воювали у Придністров’ї і пов’язані з його КДБ – зокрема, Гіркін, Бородай та Антюфєєв. Потім на цю територію Молдови було введено «миротворчі» війська Росії і Придністров’я відтоді вже 22 роки залишається з чужими солдатами на території. У 2000році на міжнародному саміті в Стамбулі Росія зобов’язалась вивести  своє військове угрупування до кінця 2004 року, але свого зобов’язання не виконала досі. Весь світ вважає Придністров’я невід’ємною територією Молдови – придністровську «незалежність» визнали тільки такі ж самі самопроголошені російсько-залежні «республіки» – Південна Осетія, Абхазія та Нагірний Карабах.

Колишній депутат Черкаської міськради Володимир Мамалига на початку 90-х був одним з керівників УНСО, яка на той час допомагала Придністров’ю. Має медаль «Защитник Приднестровья». Згадуючи про той час, черкащанин говорить: вже тоді УНСО в Росії мала репутацію «бандерівців», але в Придністров’ї на це не звертали увагу, бо українці були найкращими воїнами… «А тепер про допомогу УНСО в Придністров’ї воліють не згадувати, – говорить Володимир Мамалига. – Там ще більше, аніж у Росії, працює пропагандистська машина, яка нав’язує жителям краю стереотипи того, що в Україні прийшли до влади крайні праві, яким ненависне все російське. У придністровські ЗМІ запускають брехні про те, що з території України нібито вже обстрілювалися придністровські прикордонники і військові. Останнім часом з території Придністров’я скасовано автобусні рейси на Одесу. А колись же, коли у них ішли бойові дії, родини придністровців саме на Одещині знайшли прихисток від війни… Тепер їм вбили в голови, що на Одещині небезпечно, бо тут начебто розгулюють міфічні «бандерівці».

Разом з тим, на території Придністров’я нині є більше двох тисяч спецназівців з Росії та більше 10 тисяч «туземних» військ. А ще – так зване «Чєрноморскоє казачьє войско» та спецпідрозділи КДБ. У селищі Ковбасне залишилися гігантські склади озброєння, свого часу розраховані на ведення Радянським Союзом на всій території Балкан. У Придністров’я є вертольоти, танки, бронетранспортери, «Гради», «Урагани»…

Чи може все це спрацювати проти України? Складно відповісти. Одне можу сказати точно: як усі «миротворці» на території ПМР управляються з Кремля, так і всі рішення цієї  «республіки» не самостійні, а залежать від волі Москви…»

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру