У Москві і в захопленому сепаратистами Донецьку діє “підпілля” митців, чия зброя – графіті та інсталяції

Дата: 06.08.2014
Автор:

Останнім часом на вулицях підконтрольного бойовикам Донецька почали з’являтися сатиричні інсталяції: то портрет «міністра оборони «ДНР» Ігоря Стрєлкова з пістолетом біля власної скроні і написом Just do it («Просто зроби це»), то персонаж булгаковського «Собачого серця» Шаріков у формі «ДНРівця» з автоматом, то цей же Шаріков із гранатометом, то образ смерті з символікою «Новоросії» — усе це сміливі інсталяції арт-групи. Переважно — картонні чи фанерні фігури на кшталт рекламних манекенів, прикріплені до парканів чи огорожі. Саме так висловили свій протест проти того, що відбувається в регіоні, члени мистецької групи «Mурзілкa».

Як стало відомо «УМ», у мирний час її члени займались фотографією, живописом, графікою, дизайном інтер’єрів та меблів, а нині стали своєрідними дисидентами. «Створення арт-групи було своєрідним відгуком на ті події, в які із жахом доводилося вірити, розуміючи, що це не кошмарний сон, а реальність», — цитує одного з ініціаторів групи Сергія Мазуркевича інтернет-журнал «Платформа».

Підготовка флеш-мобів проводиться з особливою ретельністю, оскільки це небезпечно для життя. Та й тішать око глядачів ці роботи недовго. Однак резонанс вони мають величезний. «Одна з робіт — «Злісний клоун «ДНР» — не прожила й півгодини. Інша — «Шаріков-2» — провисіла майже дві доби. Звичайно, ми намагаємося розміщувати наші карикатури не в підворіттях, а в центральних людних місцях. Потім «ДНРівці» їх зривають і забирають із собою. Так що вся наша колекція в результаті — у них», — розповідає Сергій.

Хлопці зупинятися не збираються. Щоправда, грошей на матеріали вистачає не завжди, тому художники мають намір частину робіт виставити на продаж у себе на сайті. І, судячи з усього, попит на це буде.

Написи жовто-блакитною фарбою «Крим — це Україна» з’явилися днями і в центрі Москви. Креативними і сміливими графіті прикрасили набережні, підземні переходи та асфальт активісти Московської сотні. Крім цих написів, активісти поширили трафарети, які зображують, як російські ракети збивають літак, та гасла «Свободу героям Болотної». А на Покровці на стінах житлових будинків невідомі намалювали кримські пейзажі. «На Покровці з’явилися відразу два нових настінних розписи у кримсько-патріотичному стилі», — написав московський блогер Ілля Варламов.

www.styknews.info

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру