На Волині формується бєларуський спецзагін “Пагоня” для боротьби з російськими терористами

Дата: 08.07.2014
Автор:

Численних бєларусів, бажаючих воювати проти російських терористів на стороні українських військ, об’єднають в спеціальний загін, який називатиметься “Пагоня”. Нове формування комплектуватиметься і буде проходити бойову підготовку на Волині. Потім воно відправиться в східні регіони України, де йде боротьба з тероризмом. “Пагоня” – на честь стародавнього герба Великого князівства Литовського. Про це заявив інформаційному агентству “БелаПАН”заступник голови Волинської обласної облради Ігор Гузь.

Саме в цьому українському регіоні нове формування комплектуватиметься і проходити бойову підготовку. Потім воно відправиться в східні регіони України, де йде боротьба з тероризмом.

“Причиною створення спеціального загону для бєларусів стала значна кількість бажаючих допомогти Україні в її боротьбі за свободу і незалежність з числа громадян нашої країни. Після проходження військової підготовки у Волинській області білоруські бійці будуть направлятися в добровольчі батальйони “Айдар”, “Азов” і “Донбас”, які вже воюють з терористами в східних регіонах України”.

“На даний момент у Волинській області проходять бойову підготовку вже п’ятеро бєларусів, – розповів Ігор Гузь. – Це активісти недержавних молодіжних організацій, всі вони у віці до 30 років. Однак нам вже масово пишуть різні люди, в тому числі і більш старшого віку” .

У Волинській обласній раді підкреслили, що ні білоруські, ні українські державні структури не мають відношення до створення загону “Пагоня” – все будується на ініціативі добровольців. Зокрема, до формування підрозділу доклала зусиль українська молодіжна організація “Національний альянс”, яка вже багато років підтримувала контакти з білоруськими однодумцями – “Молодим фронтом”, “Молоддю БНФ” і т.д.

На даний момент, за твердженням командування загону, бєларуси виявляють до служби в ньому значний інтерес: звернення надходять постійно. Особистості своїх бійців тут принципово не розкривають: адже на батьківщині, в Бєларусі, їх за участь у боях на території іншої держави може переслідувати влада. Наскільки цей ризик серйозний, ми попросили розповісти білоруського адвоката Євгена Андрєєва.

“Після повернення в Бєларусь бійцям загону “Пагоня”, у разі наявності доказів, може загрожувати відповідальність згідно зі статтею 133 (“Найманість”) Кримінального кодексу, – розповів юрист. – Вона передбачає покарання від 3 до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Однак тут безліч нюансів. Зокрема, стаття 133 говорить про участь у збройному конфлікті особи, що не входить до складу збройних сил воюючих сторін, без дозволу держави, громадянином якої вона є. Тобто, по суті, все залежить від правового статусу добровольчих батальйонів в самій Україні: якщо за законодавством цієї країни вони є частиною її збройних сил і підкоряються головнокомандувачу, то участь у них не буде злочином і за білоруським законодавством. Якщо ж добровольчі батальйони “Айдар”, “Азов” і “Донбас” знаходяться в деякій іншій юрисдикції, то служба в них за білоруськими законами буде розглядатися як участь у незаконних збройних формуваннях з усіма витікаючими наслідками. Крім того, стаття 133 розглядає мотивацію особи до участі у збройному конфлікті у вигляді отримання матеріальної винагороди. Простіше кажучи, якщо слідству та суду стане ясно, що добровольцям загону “Пагоня” в Україні платили грошове забезпечення, то вони (за умови, що їх підрозділ юридично не є частиною української армії) будуть вважатися найманцями. Зрозуміло, факт отримання винагороди стороні обвинувачення ще необхідно аргументовано довести в суді”.

“Багато що залежить і від власне українського законодавства, – продовжував Євген Андрєєв. – Наприклад, згідно із законами Французької Республіки, для служби в її “Іноземному легіоні” необов’язково бути громадянином Франції, але при цьому легіон юридично є невід’ємною частиною збройних сил цієї країни. Тому бєларуси, що проходять там службу, не можуть на батьківщині потрапити під статтю “Найманість”. Якщо аналогічна норма про офіційний прийом на службу в збройних силах іноземних громадян є в законодавстві України, то і білоруський суд не буде розглядати їх як найманців. Однак це питання слід адресувати вже українським юристам”.

Таким чином правовий статус білоруських добровольців на їх батьківщині залишається неясним, а їх бажання зберегти інкогніто при відправці в Україну – цілком з’ясованими. З іншого боку, участь бєларусів у бойових діях в Україні на стороні терористів (є, на жаль, і такі “добровольці”) абсолютно однозначно є злочином і за білоруським законодавством.

Раніше повідомлялося, що в МВС і Нацгвардії України продовжують формування добровольчих підрозділів.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру