Львів став завершальним містом у вшануваннях Дня Героїв

Дата: 01.06.2014
Автор:

Вшанування Героїв розпочалися 23 травня і тривали до 1 червня0

Сьогодні, 1 червня Львів урочисто відзначив День Героїв. 
Заходи розпочалися о 11.00 з покладання квітів до пам’ятника Роману Шухевичу в Білогорщі. Звідси ж стартувала естафета студентів Львівського державного університету фізичної культури .
О 12.00 представники ветеранських та патріотичних громадських організацій провели мітинг біля пам’ятника Степану Бандері , звідки вирушили пам’ятним ходою до проспекту Свободи.
Молодь вшанувала героїв сучасності , які поховані на полі почесних поховань Личаківського цвинтаря.
Завершилися заходи проходженням колон ветеранських та молодіжних громадських організацій по проспекту Свободи і спільним виконанням Духовного Гімну України на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку.

День Героїв – щорічне свято в Україні , встановлене на честь українських вояків – борців за свободу України , перш за все , лицарів Київської Русі , козаків Гетьманської Доби , повстанців , українських січових стрільців і вояків Армії УНР , УПА та діячів ОУН. Львів завершив тиждень, коли по всій Україні вшановували її Героїв. Раніше у Тернополі пройшов марш і концерт патріотичної пісні. У Луцьку на розі вулиць Бандери і Винниченка встановили та освятили меморіальну табличку на честь провідника ОУН Степана Бандери.В Івано- Франківську у четвер на стіні новозбудованого собору Преображення Господнього Української греко -католицької церкви в мікрорайоні Пасічна відкрили меморіальну дошку полковнику Української повстанської армії Василю Андрусяку .Священики місцевої церкви відслужили панахиду за всіма героям , загиблим за незалежність України , і освятили пам’ятну дошку.

” Ця подія має дуже глибокий символізм , який полягає в нерозривності історії української церкви та української армії. Немає сумнівів у тому , що ніколи б , напевно, не з’явилися ні Січові Стрільці , ні Українська Галицька армія , ні УПА , якби до того величезну просвітницьку роботу не провела українська церква Але разом з тим , ми , можливо, не спостерігали б такого потужного відродження української церкви вже в часи незалежності , якби боротьба за Українську державу і за віру не пройшла через кожну галицьку родину ” , – зазначив у своєму виступі онук полковника УПА Павло Андрусяк .
За його словами , ця пам’ятна дошка повинна нагадувати не тільки про тих , хто загинув десятки років тому , а й про тих , хто віддав своє життя за Україну сьогодні .
” Василь Андрусяк входить до когорти героїв наших визвольних рухів. В Івано-Франківську є пам’ятник Степану Бандері , Євгену Коновальцю. І ще прийде час , що у нас буде гідний пам’ятник Василю Андрусяку », – сказав у своєму виступі голова Всеукраїнського товариства воїнів ОУН -УПА Богдан Борович .
На дошці напис – ” Василь Андрусяк. Полковник УПА. Загинув у боротьбі за волю України».
В.Андрусяк народився 1915 року м.Снятин (Івано-Франківська область). Був активним учасником Організації українських націоналістів , потім – організатором УПА на Прикарпатті. Керував боєм з німецькими окупантами на горі Лопата в липні 1944 року.
Командир Станіславського загону УПА “Чорний ліс” .
Загинув 24 лютого 1946 в бою із загонами НКВС у Чорному лісі в Богородчанському районі. На місці його загибелі встановлено пам’ятний хрест.
Нагороджений Золотим Хрестом Бойової Заслуги першого та другого ступеня . В.Андрусяк також відомий під псевдонімами ” Різун » , « Грегіт ” , “Чорний” , ” Коваль ” та інші.
У 1999 році у Снятині йому встановили пам’ятник.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру