Проект “Vkraina” зібрав близько двохсот унікальних середньовічних європейських мап України

Дата: 10.05.2014
Автор:

Завдяки запрошенню компанії «Київстар» та Національної спілки журналістів України  «Козацький край» став учасником  майстер-класу з написання матеріалів на історичну тематику  та презентації  проекту «Vkraina.com», яка відбулася  у київському інформагентстві  «RegioNews».

«Vkraina» -  це  інтернет-сайт і водночас мобільний додаток до Windows 8 та Windows Phone, де зібрано близько двохсот старовинних європейських мап з означеною на них Україною. Мальовані  в Англії, Голландії, Польщі,  Франції, Німеччині  у часи Козацької держави ( XVI – XVIII столітті), вони є часткою приватної колекції Андрія Осадчука, який входить до  правління компанії «Київстар». Він збирав ці мапи більше 7 років (з 2006-го), розшукуючи їх у країнах Європи та Північної Америки , скуповуючи  в букіністичних магазинах, у дилерів та на аукціонах.

На сайті «Vkraina.com» –  оцифровані унікальні мапи ручної роботи картографістів-мандрівників, які збирали для своїх творінь матеріали, подорожуючи неспокійними на той час землями. Перші згадки назви «Україна» були на мапах Миколая Кшиштофа Радзивіла та Ґійома Левассера де Боплана. Ось як Ґійом де Боплан в «Описі України» описував ситуацію, за якої доводилося малювати ці мапи України: «У цих краях 100 і навіть 1000 чоловік не бувають у повній безпеці, навіть цілі армії повинні переміщатися в строгому порядку, оскільки тутешні землі служать місцем перебування для татар, які, ніде не зупиняючись постійно, тільки те й роблять, що нишпорять то тут, то там по цих великих просторих рівнинах; ходять вони купно, не менше як по 5-6 тисяч, а інколи навіть до 10 тисяч разом».

Після Радзивіла і Боплана назву «Україна» на середньовічних мапах Європи закріпили і француз Ніколя Сансон, голландці Фредерік де Вітт і родина Блау, англієць Мозес Пітт, німці Йоган Гоманн та Матеус Зойтер. Ці незаангажовані  (на відміну від польських і московських джерел) дані про територію земель наших предків –  Війська Запорозького – дають змогу вивчати історію тогочасних міжнародних відносин Козацької держави з рештою світу.

Влучно описав цінність проекту «Vkraina» відомий історик Ярослав Грицак: «Якби народи мали паспорти, то мапи були б їх фотокартками у цих паспортах… Мапи демонструють, як з часом змінюються назви й території держав, ще раз нагадуючи, що нічого в цьому світі немає вічного. Приклад Східної Європи особливо повчальний – тут не було жодного народу, який не потрапляв би під завоювання чужинців і не мав перерв у розбудові нації. Український, як і інші східноєвропейські народи, час від часу щезав з карт, а потім знову з’являвся на них.

Багата колекція проекту «Vkraina» ще раз допомагає наглядно зрозуміти, яким мінливим і крихким є світ, у якому ми живемо. І відповідно – скільки зусиль нам необхідно прикласти, щоб вберегти його від чисельних загроз, затвердивши це на світовій карті».

Пересторога ця надзвичайно актуальна – адже знову знайшлися ті, хто з середньовічною впертістю й жорстокістю намагаються перекроїти карту сучасної України…

Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру