Черкаси зустріли екіпаж однойменного тральщика скандуванням “Тральщик “Черкаси” – Герої України!” і з чорним прапором Холодного Яру…

Дата: 06.04.2014
Автор:

“Тральщик “Черкаси” – Герої України!” – таким скандуванням зустрічала 4 квітня заповнена людьми Соборна площа в Черкасах екіпаж однойменного корабля ВМС України, чия доблесть під час українсько-російського протистояння в Криму на Донузлаві вже стала легендою. 

«Ви показали всьому світу, особливо росіянам, як сьогодні українці можуть захищати власну землю. Опинившись в умовах бойових дій, капітан взяв на себе всю відповідальність за прийняття рішень, бо ніяких наказів з боку вищестоящого керівництва не надійшло. Коли борт обстрілювали росіяни, і з гвинтокрилів цілили червоними вогниками снайпери, коли таранив інший, ще донедавна свій корабель, не всі в команді витримали. Декого довелось висадити на берег, але 50 бійців довели, що існують герої нашого часу. Я хотів би, щоб наша молодь взяла з вас приклад, як треба любити й боронити Батьківщину», – звернувся до дорогих гостей голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

Окрім нього, з короткими вітальними промовами виступили народні депутати України Ірина Геращенко та Леонід Даценко, голова облради Валентина Коваленко та в.о. міського голови Черкас Віктор Білоусов. Та якщо перших виступаючих черкащани зустрічали оплесками, то комуніста Білоусова освистали. Адже він встиг “відзначитися” за часи свого керування містом хібащо забороною масових протестних зібрань та намаганням перейменувати вулиці міста на комуністичний манер. Реакцію людей було б не тяжко зпрогнозувати заздалегідь – зустріч зі славними моряками відбувалася на площі, де менше місяця тому відбувалося підле масове побиття черкащан, які виступили проти тодішнього режиму…

Втім, цей незначний ексцес вдало згладила Ірина Геращенко, яка заявила, що освистаний комуніст, якому регіонали давали покерувати містом замість законно обраного, але усунутого з посади мера Сергія Одарича, є прикладом того, що політики мають пам’ятати про свою відповідальність перед людьми.  Ірина Геращенко, яка сама є уродженкою Черкас, підкреслила, що завдяки подвигу тральщика назва “Черкаси” віднині асоціюватиметься з українцями, які “мають хребет” і не схиляються перед ворогом. Народний депутат підкреслила: Крим ще повернеться до України і тоді у Сімферополі буде вулиця імені тральщика “Черкаси”! Натомість хтось із черкаських журналістів запропонував вже зараз назвати так вулицю в Черкасах і цю ідею підтримав Юрій Ткаченко.

Усі члени екіпажу були відзначені грамотами та грошовими винагородами. Комадир тральщика Юрій Федаш став почесним громадянином Черкас і отримав відзнаку “За заслуги перед Черкащиною”, а уродженець Черкас, капітан-лейтенант Сергій Карлаш ще й отримав ключі від квартири площею 70,8 кв. метри у рідних Черкасах – від будівельної фірми “Надія”.

Того дня відбувся символічний обмін прапорами між містом Черкаси та тральщиком “Черкаси”. Лідер обласної “Свободи” Юрій Ботнар подарував морякам чорний прапор з написом “Воля України або смерть” – повстанської Холодноярської республіки, яка діяла на теренах Черкащини на початку 20-х років минулого століття. А командир тральщика “Черкаси” Юрій Федаш вручив голові облдержадміністрації Юрію Ткаченку прапор Військово-Морських Сил України.

Прапор ВМС тепер займе почесне місце у стінах облдержадміністрації, а холодноярський прапор Волі моряки хочуть принести на борт свого бойового корабля, який, сподіваються, невдовзі знову буде у складі ВМС України…

Петро ДОБРО, фото Ігора ЄФІМОВА

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру