У Холодному Яру встановлено перший в Україні пам’ятник Небесній Сотні

Дата: 04.04.2014
Автор:

У Холодному Яру на Чигиринщині, на території та за сприяння музейно-етнографічного комплексу “Дикий хутір”, біля церкви Святого Праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського) встановлено перший в Україні пам’ятник Небесній Сотні. 

Створений коштом меценатів Олега Островського та Володимира Кравця, хрест із каменю, привезеного з Вінничини, повторює обриси старовинних козацьких хрестів. Водночас, скульптори Микола Теліженко та Юрій Олійник використали у основі композиції і древній символ українців, – тризуб, у якому центральний зубець стилізований під меч. Сам хрест ніби “прошитий” пострілами, у трьох отворах в камені – справжні гільзи, знайдені на Майдані в столиці після того, як силовики розстріляли беззбройних демонстрантів. Вівтар біля хреста викладено закіптюженою вогнем плиткою з відомої тепер вже кожному українцю київської вулиці Грушевського…

На фасадній частині композиції – написи “Славним синам України, Небесній Сотні. Героям слава!”, на звороті – зображення калини та висічені слова Тараса Шевченка: “Борітеся – поборете, вам Бог помагає!”

Скульптори працювали над створенням композиції близько місяця. Висота пам’ятника – 2 метри, вага – близько 1,5 тонни.

Офіційне відкриття пам’ятника – 13 квітня, у День вшанування усіх борців за Волю України, коли до Холодного Яру з’їдуться патріоти з усіх куточків України.

Андрій КРАВЕЦЬ, фото Олега ОСТРОВСЬКОГО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру