Одесити надихнули музикантів Харкова, Донецька, Києва, Львова і Дніпропетровська запустити гімн ЄС у зоряні простори

Дата: 31.03.2014
Автор:

Опівдні у неділю 30 березня у шести міжнародних аеропортах України одночасно пролунала «Ода до радості» Людвіга Ван Бетховена, яка визнана гімном Європейського союзу.Більш як півтисячі музикантів і співаків Львова, Києва, Харкова, Донецька, Одеси і Дніпропетровська взяли участь у політичній акції на знак єдності України, відданості її європейському вибору, проти російської агресії у Криму.

Гімн ЄС звучить в аеропорту Харкова...

Надихнули на такий крок музикантів країни артисти Одеського Національного філармонічного симфонічного оркестру, які тижнем раніше, наступного дня після підписання угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, влаштували у формі флешмобу концерт у рибному корпусі славнозвісного ринку Привоз. Гімном об’єднаної Європи вони висловили тут свою солідарність із борцями за єдність України і сказали «ні» російській агресії. Керував цим дійством американський диригент, який торік став народним артистом України – Хобарт Ерл. Виступ оркестру покупці й продавці вітали шквалом оплесків. Тож єднання одеситів з ЄС вилилося у справжнє свято, а відеоролик про нього побив у мережі усі рекорди популярності.

Серед перших, хто підтримав ініціативу одеситів, були київські колективи Національного Президентського оркестру, Академічного ансамблю пісні й танцю збройних сил України та хору Національного університету культури. 30 березня 180 музикантів зібралися на волонтерських засадах в аеропорту «Київ» (Жуляни) і разом виконали «Оду до радості». Після гімну ЄС музиканти зіграли «Молитву за Україну» Миколи Лисенка. Під час виконання духовного гімну України люди запалювали лампадки і ставили їх навпроти фотографій героїв Небесної сотні, які загинули у Києві 18-20 лютого.

Музиканти інших міст, що долучилися до цієї акції, продемонстрували єдність і цілісність України, ще раз потвердили, що Схід, Захід, Північ і Південь нашої країни разом. У львівському аеропорту ім. Д.Галицького близько тисячі людей зібралось на флешмоб. На їх прохання симфонічний академічний оркестр «ІNSO-Львів» і камерний хор «Глорія» виконав «Оду до радості» двічі. І після цього оплески не вщухали, тож музиканти й хор виконали гімн України. Їм підспівував увесь зал.

На прохання слухачів двічі виконали в аеропорту гімн ЄС і Дніпропетровський симфонічний оркестр та оперні хористи. А потім усі присутні на цій акції співали разом гімн України. У міжнародних аеропортах Харкова та Одеси гімн Євросоюзу виконували симфонічні оркестри та хори місцевих театрів опери й балету, а в Донецьку виступив Академічний симфонічний оркестр ім. С.Прокоф’єва обласної філармонії.

«Акцію організували менш як за тиждень, на громадських засадах, абсолютно безкоштовно, – зауважила одна з її організаторів харків’янка Іванна Скиба-Якубова. – Вона значима тим, що європейська за духом, ідея йшла не зверху від влади, а знизу, від простих людей». Остільки акція припала на 40-й день загибелі учасників громадського спротиву в Києві, всі учасники вшанували пам’ять загиблих героїв Небесної сотні. Не випадкові й місця її проведення, адже аеропорти – це повітряні мости дружби між народами. Тож саме звідси музиканти шести українських міст і запустили гімн Євросоюзу у зоряні простори. Характерно, що повсюдно наприкінці акції її учасники трикратно виголошували «Слава Україні! – Героям слава!».

Сергій ГОРИЦВІТ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру