МЗС України радить Росії навести порядок у власній державі, а не сунути носа у справи іншої

Дата: 30.03.2014
Автор:

У Міністерстві закордонних справ України розцінили висловлювання міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова як свідчення небажання російської сторони йти шляхом врегулювання ситуації.

“Повчальний і ультимативний тон цих заяв свідчить про те, що, як справжньому агресорові, Росії зовсім не потрібно ніякого врегулювання. Під дулами своїх автоматів цей агресор вимагає тільки одного – повної капітуляції України, її розколу та знищення української державності”, – йдеться в коментарі департаменту інформаційної політики МЗС України щодо висловлювань Лаврова в інтерв’ю програмі “Недільний час”, оприлюдненому в неділю 30 березня.

“Саме так і ніяк інакше розцінюються в Україні умови для федералізації, другої державної мови, референдумів тощо Нам щиро шкода, що міністр Лавров змушений їх озвучувати”, – додали у зовнішньополітичному відомстві України.

Разом з тим. в МЗС України запропонували російській стороні, перш, ніж диктувати свої умови суверенної і незалежної країні, звернути увагу на “катастрофічний стан і повне безправ’я власних національних меншин, у тому числі українців”.

“Чому б Росії не наповнити федералізм, який, до речі, зафіксований в офіційній назві держави, реальним, а не тільки декларативним змістом? Чому б не дати більше повноважень національним суб’єктам федерації, розвиток яких пригнічується сьогодні так само жорстко, як придушувалося і в царські, і в радянські часи? Чому б не ввести інші, крім російської, державні мови, в тому числі українська – мова мільйонів громадян Росії? Чому б не дозволити провести референдуми про широку автономію, а в разі необхідності, і про незалежність, в національних суб’єктах федерації?”, – Зазначають у зовнішньополітичному відомстві України.

Разом з тим, в МЗС України зазначили, що розуміють, що “ці питання – риторичні”. “Навіть сама думка про них у сьогоднішній Росії буде жорстко придушена, а в разі спроби її реалізації – такі дії, як це було на Північному Кавказі, будуть втоплені в крові”, – переконані в МЗС України.

Українська сторона закликала МЗС РФ “не повчати інших”, замість цього порекомендувала розпочати “наводити порядок у власній державі”.

Нагадаємо, глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Москва пропонує спільно з США і ЄС сформулювати загальні заклики до влади в Києві, щоб вони виступили з ініціативою загальнонаціонального діалогу, підсумком якого стане нова Конституція України.

www.newsru.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру