Ветеран УПА, росіянин Володимир Чермошенцев переїхав з Криму до Тернополя

Дата: 25.03.2014
Автор:

Володимир Чермошенцев

Колишній воїн Української Повстанської Армії, етнічний росіянин Володимир Чермошенцев прибув у вівторок до Тернополя на постійне проживання.

На залізничному вокзалі із 87-річним кримчанином, ветераном українського національно-визвольного руху зустрівся кореспондент Укрінформу.

«Знаєте, я навіть пишався, що мене там, у Криму, називали «бандерівцем». Тоді, юним, в УПА, разом із сотнями товаришів я дав клятву любити Україну і свій народ. А зараз, коли у Крим прийшли окупанти, не хочу з ними жити і лежати із цим ворогом в одній землі. Тому й приїхав до Тернополя, куди мене запросила влада, побратими із Братства УПА», – щирою українською мовою сказав Володимир Чермошенцев.

За словами голови Тернопільської обласної ради Василя Хомінця, котрий із квітами зустрів колишнього воїна УПА, гість поки що житиме у тутешньому санаторії «Медобори». Невдовзі влада, за допомогою підприємців-меценатів, подбає про постійне житло для ветерана. Він народився на Поволжі, а під час голодомору з мамою, бо батька вбили більшовики, дістався України, яка стала рідною на все життя.

Коли Україна здобула незалежність, Володимир Олексійович у Криму розповідав про УПА, про те, що бачив і пережив. Війна заскочила підлітка у Криму, в Бахчисарайському районі, далі була відправка в ешелоні до Німеччини, бій загонів УПА, котрі звільнили «остарбайтерів». В УПА, куди Володя потрапив 15-річним, він був джурою, тобто ординарцем сотенного, а далі курінного УПА Георгія Чуйковського. «Він та інші старшини називали мене просто Володею. У тому українському середовищі я спочатку розмовляв російською, але ніколи не почувався чужинцем. Я був свій, рідний, бо разом зі всіма воював за незалежну Україну. А воювали з тими, хто прийшов в Україну із злими намірами, не з добром. Правда, боїв із регулярними військами Червоної Армії не було. Билися із фашистами та загонами НКВС», – розповів ветеран УПА.

В одному із таких боїв Володимир Чермошенцев потрапив до більшовицького полону. Хлопця катували, повибивали зуби, поламали ребра, обценьками повикручували пальці на руках. Але хлопчина не здав своїх побратимів. Більше того, він втік із полону. Потім були непросте повернення до Криму, до мами, знову арешт, 10 років сталінських концтаборів, лісоповал у Кіровській області.

www.ukrinform.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру