Одеса у лещатах путінських агресорів та із сепаратистами в місті

Дата: 20.03.2014
Автор:

Скажу ні на йоту не перебільшуючи, що нині весняними сонячними вулицями нашої південної столиці бродить примара путінської агресії. Невиправні оптимісти одесити далеко не з лякливого десятка. Вони прозвали кремлівського вождя Путлером, який нав’язав нам війну і вже анексував Крим. Про те, як вони масово виступили проти нього зі зброєю гумору та сатири, якої боїться навіть той, хто вже нічого не боїться, розкажу пізніше. А спершу про досить реальні загрози, що нависли над вільнолюбною і завжди проєвропейськи налаштованою Одесою.

Поки що Владімір Путін, якого за анексію Криму вже засудив увесь світ, заявляє, що він не планує вводити російські війська в Україну. Але чи є гарантія, що після чергового проросійського шабашу десь у південних областях, влаштованого засланими ним загонами «тітушок», він не прийде «визволяти від бандерівців» російськомовних українців?

Те, що у Путіна на умі, у ніким не визнаної нинішньої кримської влади на язиці. А вона зухвало заявляє, що вже готова хоч сьогодні до «визвольного походу» на Одесу. Кримський віце-прем’єр Рустам Теміргалієв нахваляється, що коли Україна почне військове вторгнення в Крим, то будуть задіяні так звані сили народної самооборони, які відмінно озброєні й готові дати відсіч. Більше того, Теміргалієв сказав, що у Криму досить сил, щоб «визволити від незаконної влади Одеську, Херсонську і Миколаївську області й захистити там російськомовне населення». За його словами, народній самообороні Криму дісталася зброя й бронетехніка від українських військових частин, які були розформовані, а ті, що залишилися, будуть роззброєні найближчим часом. Віце-прем’єр, який прийшов до влади на путінських багнетах, замовчує той факт, що він брязкає надпотужною зброєю Російської Федерації, яка здійснила агресію. А його так звана самооборона складається з російських вояків та кількох тисяч кубанських козаків. Ось такого сусіда тепер має Одеса на своїх південних рубежах.

Не виключено, що невдовзі й на заході поруч з Одещиною може з’явитися ще один суб’єкт РФ. Уряд невизнаної республіки Придністров’я слідом за Кримом проситься увійти до складу Росії. Звернення до голови Держдуми Сергія Наришкіна з проханням передбачити можливість входження Придністров’я до Росії направив спікер Верховної ради Михайло Бурла. Він нагадав, що в 2006 році на референдумі за приєднання до Росії проголосувало 97,2% виборців республіки. Бурла обнадіяв поданий у Держдуму законопроект есерів про спрощення порядку приєднання до РФ нових територій, яким дозволяється приймати до складу Росії частини іноземних держав без згоди самих цих держав «за відсутності в них ефективної легітимної влади», на підставі результатів референдуму або звернення їхніх властей.

Нині з огляду на російську агресію на теренах нашої держави перекрито кордон між Україною і Придністров’ям для всіх чоловіків від 18 до 65 років із російським громадянством. Це викликало неабияке роздратування уряду Росії. «По суті, Україна сьогодні оголосила блокаду Придністров’ю, – заявив віце-прем’єр РФ Дмитро Рогозін. – Це грубе порушення статусу України в якості учасника переговорного процесу й гаранта миротворчості». За його словами, «ситуація ще більше ускладниться в разі підписання Молдавією угоди з Європейським союзом. Кишинів практично зовсім не думає про Придністров’я і всіма своїми діями показує, що це вже не його земля». Дмитро Рогозін навіть вдався до погроз на адресу України, пообіцявши обговорити ситуацію на наших кордонах із Придністров’ям на урядовому засіданні й «виходячи з цієї реальності зробити свої висновки». Тож не виключено, що невизнану республіку путінська імперія намагатиметься перетворити на аналог окупованого нею Криму.

Усім відомо, що плани Путіна щодо України не обмежуються лише Кримом. Його цікавить вплив на більшій території нашої країни. У цьому переконані авторитетні політики, експерти, науковці. Нині в запалі божевільної імперської ейфорії та екстазу він погрожує, що тепер буде захищати мільйони росіян і російськомовних громадян по всій Україні. Анексію Криму Путін почав під приводом захисту росіян, а тепер, вочевидь, ця ж тактика буде застосована відносно південно-східних регіонів України.

Сценарії такого вторгнення розробляються спецслужбами Росії і щедро фінансуються Кремлем. Як це виглядає в Одесі, розповіла у своєму публічному зверненні до керівників держави активістка одеського Євромайдану Олена Балаба: «Одеса залишається єдиним містом в Україні, де офіційно існує Антимайдан. Він стоїть наметовим містечком на найбільшій площі — Куликовому полі, димить багаттями, світить колорадськими стрічками і триколорами. Там українофоби обзивають нас «фашистами» і «бандерівцями», а міліція цьому потворствує. Іде відкрита підготовка кримського сценарію, коли слідом за «референдумом», якого домагаються антимайданівці, Одесу окупують «зелені чоловічки». Тоді вже мирного сценарію не вийде».

Додам до цього, як свідок, що масові мітинги, марші, пікетування приміщення ОДА представниками об’єднання «Стоп майдан», вітренківцями, медведчуківцями, численними проросійськими організаціями із залученням войовничих загонів «тітушок» відбуваються у місті постійно більше місяця. Вони проходять під гаслом: «Одеса – російське місто». Під час сутичок із майданівцями вже було поранено кілька чоловік, постраждали і журналісти.

Особливо агресивно поводяться сепаратисти громадських організацій «Moлoдeжнoe eдинcтвo» і «Hapoднaя aльтepнaтивa», які очолює Aнтoн Дaвидчeнкo. Останнім часом вони активно виступали на підтримку ніким не визнаного референдуму в Криму й приєднання півострова до Росії. Водночас вимагали від місцевої влади проголосити проведення референдуму за створення автономної Новоросії або Oдecької aвтoнoмної республіки. Для боротьби з «націоналістичними радикалами із Західної України» сепаратисти створили свої так звані «народні дружини». Своєю штаб-квартирою сепаратисти обрали відділення НСЖУ, яке на чолі з Юрієм Работіним надає їм ще й активну інформаційну підтримку.

Поплічниками А.Давидченка є депутат Одеської облради, координатор об’єднання «Боротьба» Олексій Албу, депутат Одеської міськради Олександр Васильєв та Ростислав Барда, який вважається лідером одеського Антимайдану. Досі СБУ не помічало й тіні злочину в їхніх антидержавницьких закликах і численних акціях, хоч навіть комуністи ще кілька місяців тому виключили зі своїх рядів О.Албу та Р.Барду за «шовіністичні проросійські гасла». Лише нещодавно цих одіозних сепаратистів викликали у СБУ і посварили там пальчиком. І вже коли розпочалася російська агресія в Криму, одеські правоохоронці відчули, що подібний сценарій з визволенням «російськомовних» Росія може реалізувати і в Одесі, тож для початку вони вирішили заарештувати Антона Давидченка. Його доправили у Київ, а там проти нього була порушена справа про підозру у здійсненні злочину, передбаченого ст. 110 КК України — «замах на територіальну цілісність і недоторканість України».

Інформацію УНІАН про арешт А.Давидченка миттєво розповсюдили всі мас-медіа, додавши до цього ще й повідомлення, що в одного з його прихильників при обшуку було вилучено чималий арсенал зброї. Читаючи це, складається враження, що тепер в Одесі сепаратизмом і не пахне. Але, на жаль, Антимайдан усе так же діє, збираючись під російськими триколорами і під охороною добре оснащених «народних дружин». А Ростислав Барда та Олексій Албу ще й улаштовують пікетування СБУ та мітинги біля Генконсульства РФ в Одесі. Вони, вважаючи Росію «оплотом законності» й просять Путіна «захистити росіян і російськомовних одеситів від гноблення й знищення». А саме такого сигналу й чекає кремлівський імператор, щоб використати це як привід для введення своїх військ на територію України.

У відповідь на це Євромайдан, який щодня збирається на Приморському бульварі біля пам’ятника Дюку, рішуче засуджує анексію Росією Криму, а Путіна прирівнює до Гітлера. На своїх мітингах і маршах активісти виходять з плакатами, на яких йдеться про їхню любов до України й Одеси, де вони вільно користуються російською мовою і не потребують захисту Москви. На цих акціях постійно фігурують карикатури на Путлера, його вони символічно вже спроваджували у психіатричну лікарню, його опудало спалювали біля приміщення Генконсульства РФ, а у відповідь на брехливу російську пропаганду дарували працівникам консульства «локшину по-путінськи».

За прадавнім звичаєм українці щовесни робили опудала богині зла Мари, які спалювали або топили у воді, щоб не перешкоджала вона народженню нового сонця. Ось так протистоять сьогодні примарі путінської агресії й одесити, що вважають себе нащадками українського чорноморського козацтва.

Сергій ГОРИЦВІТ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру