Підпільні видання ОУН і УПА про творчість Тараса Шевченка відтепер доступні в Електронному архіві визвольного руху

Дата: 13.03.2014
Автор:

Листівка українського підпілля 1951 року

До святкування Шевченківських днів команда Електронного архіву визвольного руху avr.org.ua підготувала колекцію документів про підпільні видання про Тараса Шевченка та вшановування його пам’яті серед учасників ОУН та УПА. Серед документів — листівки з портретом Кобзаря та його творами, статті про Тараса Шевченка, написані учасниками підпілля, інструкції по святкуванню Шевченківських днів.  Про це повідомляє прес-центр Центру досліджень визвольного руху.

На думку істориків, творчість Тараса Шевченка відіграла важливу, а то й ключову роль у формуванні світогляду учасників українського визвольного руху ХІХ-ХХ століття. На творах Кобзаря виховувалися підпільники Української військової організації, Організації українських націоналістів, Української повстанської армії та інших українських громадьких та політичних організацій.

Як розповів кандидат історичних наук, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Олександр Іщук, радянська влада вилучала з книг «антирадянські» твори Шевченка, відтак підпілля ОУН(б) у 1944-51 рр. організувало власні перевидання його робіт за старими, дорадянськими виданнями.

«Видання готувалися у підпільних типографіях, а потім підпільники поширювали їх у низові ланки ОУН та серед населення, — розповів Олександр Іщук. — Підпілля ОУН(б) виготовило спеціальний підручник — короткий курс з української літератури. Цей підручник підпільники вважали альтернативою цензуроваеим радянським офіційним виданням. За цим підручником еавчали Юнацтво ОУН(б), а також прихильників підпілля. Зокрема, п’ятий розділ короткого курсу української літератури присвячений постаті Т. Шевченка: коротка біографія поета, проаналізовано основні етапи його творчого шляху, а також аналіз найбільш важливих творів».

Окрім статей та брошур поет часто згадувався у невеликих виданнях-зверненнях, листівках, лозунгах і т.п. Зазвичай це були документи обсягом 1-2 аркуші, деякі — з портретом Т. Шевченка або з його цитатами.

Велику увагу надавали також організації Шевченківських свят. Серед документів є коротка інструкція для керівників і активу ОУН(б) з вказівками, як відзначати роковини Тараса Шевченка.

Підпільні видання ОУН і УПА про творчість Т. Шевченка збереглися у матеріалах справи № 376 з ф. 13 Галузевого державного архіву Служби безпеки України, зокрема, у томі № 48. Вони вміщені окремим тематичним розділом і займають аркуші з 79-го до 202-го. Деякі з них дублюються у інших томах справи 376.

«Твори Т. Шевченка мали значний вплив на підпільників, їх моральний дух, — вважає Олександр Іщук. — Його вірші морально гартували та підтримували борців за відновлення української державності. Наприклад, за спогадами керівника боївки Служби безпеки ОУН(б) Львівського крайового проводу ОУН Дмитра Куп’яка, під час перебування у в’язниці у 1938 р. після побоїв польських поліцейських він, щоб скріпити власний дух, читав напамять “Кобзар” Шевченка, адже з дитинства знав багато його віршів. Так само вірші Т. Шевченка читали політичні в’язні-українці у польському концентраційному таборі Береза-Картузька у 1934-39 рр., а згодом – у радянських концтаборах і тюрмах».

Крім того слід згадати, що у підпіллі ОУН діяла типографія імені Тараса Шевченка. Видані нею листівки і брошури зберігаються в спр. 398 та спр. 376 з фонду № 13 ГДА СБУ. Частина творів Т. Шевченка друкувалася саме цією типографією.

З колекцією документів можна ознайомитись за посиланням: http://avr.org.ua/index.php/ROZDILY_RES?idUpCat=487

 Нагадаємо, що відкритий у березні 2013 року Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 14484 документів. Місія проекту — робити минуле доступним.

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру