Одеса дала відкоша кремлівському фюреру Путіну

Дата: 03.03.2014
Автор:

Майданівці на марші

Бронзоволикому Дюку, біля пам’ятника якому щоденно збирається одеський Євромайдан, із свого п’єдесталу видно не лише Чорноморську затоку, а і все, що діється нині у сусідньому Криму. Нині образ парижанина Армана Еммануеля дю Плессі, герцога де Рішельє, одного з перших градоначальників міста став для одеситів символом їхнього «западенства», символом прагнення до євроінтеграції. Тож вторгнення на територію Криму військ Росії, яка силкується повернути бодай частину України в зону свого впливу та у лоно імперського «мутного союзу», була однозначно розцінена ними як неприхована агресія. Бажаючих висловити свій рішучий осуд дій, спровокованих Владіміром Путіним, 2 лютого виявилося близько двадцяти тисяч.

Як зазначив лідер одеського Євромайдану Олексій Чорний, коли під загрозою опинилася територіальна цілісність України, об’єдналися люди різних поглядів та ідеологій, різних національностей. Вони побоюються, що Путін, утративши здоровий глузд, може зважитися на захоплення й південних та східних областей України. Учасники антивоєнного мітингу були єдині у прагненні захистити країну від кремлівської окупації. Вони прийшли сюди з плакатами і гаслами: «Дядя Вова, ти з’їхав із глузду!?», «Путін, руки геть від України!», «Одеса = Україна», «Я люблю Одесу без Путіна». В руках учасників було безліч малюнків, на яких Путіна зображено як кремлівського фюрера.

Після мітингу на Приморському бульварі колона протестуючих рушила через усе місто до Генконсульства Російської Федерації, розташованого на Гагарінському плато. Попереду учасники ходи тримали банер із картою України та зображеної на її тлі емблеми Євросоюзу, портретом Путіна у кутку й написом: «Вибач, Вова, вона вибрала іншого». Під час маршу протестувальники скандували «Одна єдина соборна Україна!», «Одеса — не Росія!» «Україна проти війни!», «Путін – фашист!», «Путін, геть із Криму!», «Слава Україні!». На знак своєї підтримки проїжджаючі поруч автомашинисигналили активістам, а люди на балконах підхоплювали їхні лозунги, тримаючи в руках державні прапори.

Біля приміщення Генконсульства РФ одесити дали однозначну відповідь на ультиматум Росії, яка нібито припинить військову агресію, якщо ми повернемо в Україну Януковича та всю його корумповану криваву банду. Прикрасивши паркан своїми плакатами і заливши саму вивіску консульства червоною фарбою, учасники акції спалили опудало з портретом ненависного диктатора Януковича. Це масове й мирне повстання одеситів проти введення російських військ в Україну пройшло без ексцесів і провокацій. Ніхто, окрім опудала, не постраждав. Завершилася акція колективним виконанням Державного Славеня України. Солідарна з учасниками антивоєнної акції майданівців була і місцева влада, яка хоч і не зазнала змін, але повністю підтримала нове керівництво країни.

Пікетувальники біля генконсульства Росії

Водночас одесити своїм виступом спростували облудні заяви Путіна про те, що росіяни зазнають в Україні утисків за свою національну приналежність та за користування російською мовою. Нинішня акція об’єднала українців, росіян, євреїв, татар, болгар, гагаузів і представників інших національностей. Про це, зокрема, мовиться у зверненні одеського Євромайдану до жителів Москви, яких вони закликали теж вийти на вулиці на знак протеступроти війни, проти режиму кремлівського фюрера Путіна.

Сергій ГОРИЦВІТ

На світлинах: майданівці на марші, одеська відповідь кремлівському фюреру, пікетувальники біля генконсульства Росії.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру