Іллічівськ на Одещині зберіг свою назву, замінивши Ілліча на пророка Іллю

Дата: 24.02.2014
Автор:

Нинішні дні масового «леніноповалу» депутати Іллічівської міськради Одеської області ознаменували оригінальним одностайним рішення. На своїй позачерговій сесії 24 лютого всі депутати-регіонали разом із мером міста Валерієм Хмельнюком покинули Партію регіонів і дружно переінакшили трактування назви рідного Іллічівська. Найменоване на честь Леніна-Бланка місто-порт тепер матиме своїм покровителем святого пророка Іллю. Водночас депутати постановили прибрати з центральної площі ідола Ілліча. Його знімуть із постаменту і відвезуть у порт з офіційним формулюванням «на ремонт». На місці  пам’ятника планується встановити монумент на честь пророка Іллі.

Крім того, міськрада вирішила перейменувати центральну вулицю, що носить ім’я Леніна, на проспект Шевченка. При цьому мешканцям вулиці не доведеться витрачатися на заміну документів, бо на це виділено кошти із міського бюджету.

Ідею змінити смисл слова «Іллічівськ» місцевим жителям підказали кілька днів тому одеські активісти Автомайдану. Як бачимо, їм припав до душі образ найвідомішого пророка дохристиянської епохи, якого високо шанують і християни, і іудеї, і  мусульмани. Ілля вважається грізним повелителем дощів, громів і блискавок, який карає неправедних. Водночас він щедрий, бо посилає на землюродючість, а його молитви повертають людей до життя.

Напевне, іллічівці віднині відзначатимуть день рідного міста саме в Ільїн день - 2 серпня. Тож нехай пошле їм своє благословення їхній покровитель - пророк Ілля, ім’я якого означає «міць Господня».

Сергій ГОРИЦВІТ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру