У Вінниці в трамваї їздили… вояки УНР

Дата: 17.02.2014
Автор:

Акцію пам’яті “Столичний трамвай” провели у Вінниці любителі історії. У ретро-вагоні Gotha T-57 катались молоді люди з громадської організації “Честь і Слава” і Кам’янець-Подільського міського військово-історичного товариства.
Вони одягли військову форму підрозділу розвідки ІІІ Залізної дивізії і ІІІ Гайдамацького полку дієвої армії УНР, які на початку ХХ століття були на території Вінниці. Таким чином спільно із товариствами “Історія Вінниці” і подорожей “Земна куля” молоді люди вирішили нагадати пасажирам про окремі сторінки вінницької минувшини.
Зокрема голова товариства “Історія Вінниці” Олександр Федоришен зауважує, що Вінниця тричі – у 1918, 1919 і 1920 рр. – ставала столицею України.
- У 1919 році 2 лютого до Вінниці переїхала Директорія Української Народної Республіки, – розповідає Олександр Федоришен. – Тому наше місто отримало статус “тимчасової столиці УНР”. Майже місяць усі державні установи перебували у Вінниці, зокрема апартаменти очільників УНР розміщувались в готелі “Савой”. Цією акцією ми хотіли привернути увагу до регіональної історії, зокрема подій Української революції 1917-1921 років, відтворити атмосферу, одяг вінничан революційної доби і тим самим сприяти розвитку регіонального туризму.
З 12 до 17 години ретро-вагон шість разів проїхав маршрутом №4. “Вояки” у автентичному одязі із шаблями, нагайками і револьверами (бутафорськими. – Авт.) співали козацьких пісень. Сам трамвай всередині оздобили експозицією документів і світлин, пов’язаних з Вінницею лютого 1919 року: список вінницького розквартирування міністерств УНР, фотопортрет Симона Петлюри, копія телеграми того часу, старовинні фото Вінниці початку ХХ століття. А пасажирам при вході роздавали “революційні вхідні квитки”.
- Один із дідусів, коли побачив незвичних військових, не втримався і навіть сказав: “Нарешті наші у місті!”, – розповідає Олександр Федоришен.
Наступного разу активісти планують виїхати у місто “трамваєм визволення” – 20 березня, у День визволення Вінниці від гітлерівських загарбників.

www.misto.vn.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру