Заклик луганських «казаків» до військового втручання Росії – не злочин?!

Дата: 15.02.2014
Автор:

"Казакі" заявляють, що хочуть захистити Луганськ від "бандітов-бандеровцев"

«Казакі» і козаки, як кажуть в Одесі, – це дві великі різниці. Тож не доводиться дивуватися тому, що очолювані отаманом Леонідом Рубаном луганські «казакі», які іменують себе донськими, звернулися до Владіміра Путіна з проханням про військове вторгнення, «у випадку подальшого поглиблення політичної кризи в Україні».

Не важко зрозуміти, хто за ними стоїть і під чию диктовку написане послання. Луганський округ донських козаків (це його офіційна назва) діє в Україні, а підпорядкований російській організації «Всевеликое Войско Донское». А коли два роки тому в Луганську було створене Консолідоване козацтво, Леонід Рубан за вказівкою з Росії відмовився бути членом його ради. Але «казакі» завжди були і є козачками-прислужниками місцевої влади регіоналів. Нині вони стали на захист приміщення ОДА, яке нібито збираються штурмувати «бандерівські бойовики», що прямують сюди на тридцяти автобусах. Нині російські шовіністичні організації за підтримки влади наводнили місто білбордами, залякуючи луганчан ще й «втручанням у внутрішні справи України Америки і Євросодому». Порятунок від цієї вигаданої загрози вони бачать лише у введенні російських військ.

Належним чином відреагували на звернення «казачков» до Путіна активісти Луганської «Свободи». 13 лютого вони звернулися з офіційною заявою до обласного управління СБУ та обласної прокуратури з вимогою притягнути до кримінальної відповідальності керівництво “казацкіх” формувань за заклики до іноземної інтервенції. А наступного дня свободівці пікетували приміщення СБУ.

Учасники пікету заявили про неприпустимість патрулювання «казачков» на вулицях Луганська та охорони держустанов. Адже такі формування, враховуючи їх антидержавну природу і негативне ставлення до державного суверенітету, становлять пряму загрозу національній безпеці України. Свободівці вважають, що козацькі формування, які закликають до повалення державного ладу та суверенітету, слід позбавити юридичного статусу.

Начальник обласного управління СБУ Олександр Третяк, який вийшов до учасників протесту, став пояснювати, що у заявах і діях лугансько-донських «казачков» немає навіть ознак правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом України. Та свободівці не погодилися з тим, що вони білі й пухнасті. А позицію СБУ вони розцінили як свідчення, що ця служба ухиляється від будь-яких заходів для запобігання антиукраїнським та сепаратистським проявам у державі.
Сергій ГОРИЦВІТ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру