Виставка у Луганську розповість про роль європейців у історії цього краю

Дата: 15.02.2014
Автор:

Активісти Громадянського Сектора Луганська проведуть на міському Євромайдані виставку історичних плакатів “Європейське обличчя Луганщини”.
Виставка присвячена внескові європейців в економіку і культури Луганської області, повідомляють організатори акції.
Ці вихідці з Європи стали частиною історії Луганська, Лисичанська, Алчевська, Стаханова, Сватова та багатьох інших міст і районів області.
“Представники народів Європи працювали на території Луганської області, створюючи вугільні та металургійні підприємства, медичні та освітні установи, культурні та архітектурні цінності”, – наголосили організатори.

Григорій Гельмерсен – німецький геолог, укладач карти вугільних пластів Донецького кряжа
Сталевар із Британії Карл Гаскойн; гірничий начальник Луганського чавуноливарного заводу, угорець Густав де Кальве; вугільний промисловець із Польщі Казимир Мсциховський; німецький банкір і промисловець, засновник нинішнього Луганського тепловозобудівного заводу Густав Гартман; медик, батько мовознавця Володимира Даля Йоганн Даль (Данія); інженер із Пруссії, засновник донбаського гірничого машинобудування Рудольф Геннефельд; французький металург і соціолог Фредерік Ле Пле; перший міський голова Одеси, італієць каталонського походження Хосе де Рібас – всі вони і багато інших стали частиною історії міст і сіл Луганщини.
На виставці можна дізнатися про створення Слов’яносербії (проект XVIII сторіччя з колонізації степових територій між річками Сіверський Донець і Лугань), про першовідкривачів вугілля на Донбасі, засновників ключових підприємств і першої метеорологічної станції на Луганщині, і навіть про те, хто привіз перший футбольний м’яч у Луганськ.

До мерства в Одесі де Рібас командував реформованими козацькими полками на Донбасі
Виставка працюватиме у суботу, 15 лютого, з 15:00 перед пам’ятником Шевченка (площа Героїв ВВВ).

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру