До Дня Соборності у Києві пройде презентація книги Романа Коваля “Шевченкіана Михайла Гаврилка”

Дата: 16.01.2014
Автор:

Українські січові стрільці творили культуру навіть у фронтових умовах Першої світової війни. Проти Російської імперії воював і чотар УСС Михайло Гаврилко, творець першої в історії української культури шевченкіани. Шевченкіану він творив у несприятливих умовах революційного підпілля, тюрем, еміграції, війни 1914 – 1918 рр. та російської окупації 1919 – 1920 років.
Уже під час революційних подій на Майдані Роман Коваль написав і видав книжку “Шевченкіана Михайла Гаврилка”.
Її перша презентація відбудеться в Київській міській раді.
Михайло Гаврилко цікавий українцям різних земель, адже його життя пов’язане не тільки з Полтавщиною, де він народився, а й з Києвом, Галичиною, Чернігівщиною, Волинню, Буковиною та іншими українськими землями. Він захищав їх і стеком, і шаблею. Відтак Михайло Гаврилко став втіленням Української соборності, тож і презентацію книжки “Шевченкіана Михайла Гаврилка” заплановано до Дня соборності.
Вона відбудеться 21 січня 2014 р. о 19.00 в актовій залі Київської міської ради.
Цього ж вечора буде презентовано нову книжку Романа Коваля “Крізь павутиння змосковщення”. У першій її частині оприлюднено спогади члена Революційної української партії Павла Крата про його молоді літа на Полтавщині, наприкінці ХIХ – на початку ХХ століть. Автор розповідає як “виросла, виховалася та наддніпрянська сила, що гейби стихійно підвелася в 1917 році до тих славетних велетенських подвигів, що по цілім світі розбудили славу українського імені”.
Друга частина видання – матеріали до біографії генерала-поручника Армії УНР Михайла Крата, котрий, як і його двоюрідний брат Павло, прорвавши “павутиння змосковщення”, став на шлях вояцького служіння рідному народові.
У виданні вміщено також біографії інших членів родини Кратів, учасників Визвольної боротьби, а саме: Миколи, Олександра, Василя й Олександри Палієнків, Євдокії Крат, Павла Терещенка, спогади Михайла Крата про своїх бойових побратимів.
Участь у презентації візьмуть Роман Коваль та Сергій Василюк, лідер гурту “Тінь Сонця”.
Організатор презентації Дмитро Колоша, журналіст МІС “Сіль” (093-82-46-095).
Вхід вільний, але з документом, що засвідчує особу (паспорт, права водія, студентський чи учнівський квитки).

Історичний клуб “Холодний Яр”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру