Весь світ захоплюється українським “Щедриком”, тільки знає його як “Carol of the Bells”

Дата: 08.01.2014
Автор:

«Щедрик » – українська народна різдвяна пісня , що отримала всесвітню популярність в музичній обробці Миколи Леонтовича. Англійською мовою відома під назвою “Carol of the Bells”

Композитор Микола Леонтович працював над «Щедриком» майже все життя. Перша редакція мелодії була написана в 1901-1902 роках , друга – в 1906-1908 роках, третя – в 1914 році, четверта – в 1916 році, і нарешті, п’ята – в 1919 році.

Вперше «Щедрик» був виконаний хором Київського Університету в 1916 році – у період, коли Леонтович працював у Києві , де керував хоровими колективами , викладав у Музично -драматичному інституті ім. Миколи Лисенка, працював у музичному відділі Київського обласного комітету та у Всеукраїнському комітеті мистецтв і очолив щойно створений державний оркестр.

Виконання твору принесло великий успіх. Ім’я Леонтовича стало відомим у музичних колах і серед широкої публіки.

Текст пісні українською мовою:

Щедрик , щедрик , щедрівочка ,

Прилетіла ластівочка ,

Стала Собі щебетати ,

Господаря викликати :

- Вийди, вийди , господарю ,

Подивися на кошару ,

Там овечки покотились ,

А ягнички народились .

В тобі товар весь хороший ,

Будеш мати мірку грошей .

Хоч не гроші , то полова ,

В тобі жінка чорноброва .

Щедрик , щедрик , щедрівочка ,

Прилетіла ластівочка …

5 жовтня 1921 «Щедрик» був вперше виконаний за океаном – на концерті в Карнегі -Холі в Нью -Йорку. Пісня стала популярною настільки, що в 1936 році Пітер Виговський (за іншими даними – Пітер Вільховський (Peter Wilhousky)), який працював для радіо NBC , пише англійську версію слів « Щедрика ». Пісня нагадувала Вільховському передзвін , і він зафіксував цей образ у своїх віршах.

Пізніше пісня закріпилася в музичній культурі Заходу під назвою « колядка дзвонів» ( Carol of the Bells) . До сьогоднішнього дня американські хори , професійні та аматорські , співають цей твір як колядку на Різдво.

Англійський варіант тексту « Щедрика » (Carol of the Bells):

Hark how the bells,

sweet silver bells,

all seem to say,

throw cares away

Christmas is here,

bringing good cheer,

to young and old,

meek and the bold,

Ding dong ding dong

that is their song

with joyful ring

all caroling

One seems to hear

words of good cheer

from everywhere

filling the air

Oh how they pound,

raising the sound,

o’er hill and dale,

telling their tale,

Gaily they ring

while people sing

songs of good cheer,

Christmas is here,

Merry, merry, merry, merry Christmas,

Merry, merry, merry, merry Christmas,

On on they send,

on without end,

their joyful tone

to every home

Ding dong ding… dong

Один з найбільш незвичайних варіантів виконання « Щедрика » зробили баскетболісти з НБА , які зіграли її за допомогою… баскетбольних м’ячів. Нині відомо кілька десятків каверів « Щедрика » (Carol of the Bells) . Його мотив можна почути в популярних фільмах «Гаррі Поттер» , « Сам удома» , «Міцний горішок 2 » , телесеріалах « Сімпсони» , «Беверлі Хілс » , « Квантовий стрибок ».

Музична тема « Щедрика » часто використовується в рекламних кліпах. Зокрема, у 2006 році вона звучала у двох рекламних роликах GPS- навігаторів Garmin фірми « Dell Latitude Ноутбуки »

Довідка

Леонтович Микола Дмитрович ( 13 грудня 1877 , село Монастирок , Подільська губернія , Російська імперія – 23 січня 1921 , село Марківка , Подільська губернія , УСРР ) – український композитор , хоровий диригент , громадський діяч , педагог.

Народився 13 грудня 1877 року в селі Монастирок Брацлавського повіту Подільської губернії в сім’ї сільського священика. Раннє дитинство пройшло в селі Шершнях Тиврівської волості Вінницького повіту. Початкову музичну освіту Леонтович здобув у батька , який грав на віолончелі , скрипці , гітарі та деякий час керував хором семінаристів.

У 1892 році Леонтович вступив до Подільської духовної семінарії в Кам’янці- Подільському , де вивчав теорію музики та хоровий спів , опанував скрипку, фортепіано , деякі духові інструменти, почав обробляти народні мелодії , беручи за взірець обробки Миколи Лисенка.

У 1901 році він видав перший збірник пісень з Поділля . У 1903 році вийшов другий збірник подільських пісень з посвятою М. Лисенку.

Восени 1904 залишає Поділля і переїздить на Донбас , де влаштовується викладачем співу та музики у місцевій залізничній школі . Під час революції 1905 року Леонтович організував хор робітників , який виступав на мітингах. Діяльність Леонтовича привернула увагу поліції , і він змушений був повернутися на Поділля , в місто Тульчин , де викладав музику і спів у Тульчинському єпархіальному жіночому училищі для дочок сільських священиків. З 1909 року Леонтович навчається під керівництвом відомого теоретика музики Б. Яворського , якого він періодично відвідує у Москві та Києві.

У той час створив багато хорових обробок , зокрема славнозвісний « Щедрик» , а також « Піють півні» , «Мала мати одну дочку» , «Дударик» , «Ой , зійшла зоря » та ін. У Тульчині знайомиться з композитором Кирилом Стеценком . У 1916 році разом з хором Київського університету виконує свою обробку « Щедрика » , яка принесла йому великий успіх у київської публіки.

Зі встановленням Української Народної Республіки Леонтович переїздить з Тульчина до Києва , де починає активну діяльність як диригент і композитор. Ряд його творів включили до свого репертуару професійні та самодіяльні колективи України . На одному з концертів великий успіх мала « Легенда » Миколи Вороного в обробці Леонтовича. Після приходу більшовиків Леонтович працює деякий час у музичному комітеті при Народному комісаріаті освіти , викладає у Музично -драматичному інституті ім. М. Лисенка, разом з композитором і диригентом Г. Верьовкою працює в Народній консерваторії , на курсах дошкільного виховання , організовує кілька хорових гуртків.

Під час захоплення Києва 31 серпня 1919 денікінцями змушений виїхати до Тульчина . Засновує першу в Тульчині музичну школу. В 1919-1920 роках працює над першим великим симфонічним твором – народно- фантастичною оперою « На свято русалок » за однойменною казкою Б. Грінченка . Восени 1920 року в Тульчині відбулися гастролі хорової капели під керівництвом К. Стеценка та Павла Тичини як другого диригента. Під час концертів капели виконувалися твори Леонтовича. В останні місяці життя Леонтович закінчував оперу « На свято русалок ».

У ніч на 23 січня 1921 композитор убитий агентом Гайсинської повітової ЧК Опанасом Грищенком у будинку свого батька в селі Марківка Гайсинського повіту…

Іменем Леонтовича названі вулиці у Києві та інших українських містах.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру