Найбільший в Україні тризуб виклав каменем на схилі гори ветеран УПА

Дата: 30.12.2013
Автор:

Остринський тризуб на фото, зробленому з космосу

Остринський тризуб — найбільше в Україні зображення Гербу України, викладене на схилі гори з білого каменю (гірський мергель), неподалік від села Остриня Тлумацького району Івано-Франківської області. Тризуб викладено влітку 1992 року колишнім воїном Української Повстанської Армії Анастасієм Паньковичем Козаком на місці, де точились запеклі бої між українськими повстанцями сотні Пилипа Орлика та більшовиками, на відзнаку вшанування пам’яті полеглих побратимів та першої річниці з Дня проголошення незалежності України. Нижче тризубу зазначений рік викладання «1992» та слово «воля».

Омріяний тризуб Анастасій Козак зробив не боячись розправи, Сам він так про це розповідав:
І мені кажуть: “Козаче, не боїшся, аби тебе вбили, що ти тризуб зробив?”. Каже комуна. Моїх хлопців вже нема, давно в землі. А я… най мене вбивають. Я не годен забути… Прийшов на цей схил і зробив тризуб нам на спомин.
Розміри кам’яного символу України: 19 м висоти, 13 м ширини, висота центральної частини 25 м. За словами автора, ним було витрачено близько двох вантажівок каменю. Камінь переносився вручну, у двох сумках вагою по 10-12 кілограм кожна. Відстань від гори до кар’єру – 800 м. Також він обсадив контур тризубу смерічками і туями. У якості фундаменту, щоб каміння не змістилося, тризуб обладнаний канавами. На час викладання тризубу Анастасію Паньковичу було 70 років. Через деякий час естафету з догляду за пам’яткою перебрали на себе школярі остринської школи. Раз на рік учні косять траву довкола та відбілюють камінь. Самого ветерана УПА вже немає серед живих…
Рукотворний символ чітко видно у загальнопоширених супутникових фотознімках Острині, а також, завдяки вдалому розташуванню – з усіх околиць села Остриня та траси загальноукраїнського значення «Івано-Франківськ — Київ».

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру